Inhoudsopgave
- 1 Wat betekent het Griekse woord democratie?
- 2 Welke vorm van bestuur wordt in eerste instantie in de meeste Griekse stadstaten ingevoerd?
- 3 Wat is de betekenis van oligarchie?
- 4 Hoe werden Griekse stadstaten bestuurd?
- 5 Wat waren de twee belangrijkste stadstaten in het oude Griekenland?
- 6 Hoe zijn we meer te weten gekomen over de Griekse beschaving?
- 7 Waar werd er vroeger in Athene gestemd?
Wat betekent het Griekse woord democratie?
Democratie (van het Grieks δῆμος/dèmos, “volk” en κρατειν/kratein, “heersen”, dus letterlijk “volksheerschappij”) is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.
Welke bestuursvormen waren er in Griekenland?
In het oude Griekenland waren verschillende bestuursvormen, zoals de aristocratie, de oligarchie, de monarchie, de tirannie en de democratie.
Welke vorm van bestuur wordt in eerste instantie in de meeste Griekse stadstaten ingevoerd?
Iedere stadstaat (polis) had zijn eigen bestuur. Het bestuur maakte de wetten. Alle mannen van de polis konden in het bestuur komen, maar dan moesten ze wel gekozen worden. Dus ook arme mannen hadden een kansje.
Wie was de grootste vijand van de Griekse stadstaten in de oudheid?
De Peloponnesische Oorlog (431 – 404 v. Chr.) was een strijd tussen de stadstaten Athene en Sparta, de twee grootmachten van het Griekenland van die tijd.
Wat is de betekenis van oligarchie?
Bij een oligarchie (Oudgrieks: ὀλίγος (oligos) = ‘weinig’ en ἄρχειν (archein) = ‘heersen’) is de macht in handen van een kleine groep van mensen die behoren tot een bevoorrechte klasse of stand. Dergelijke elites hebben de neiging om macht uit te oefenen in het belang van hun eigen kaste.
Waarom was Athene democratie?
onder direct democratisch bestuur. Deze Atheense democratie geldt nu als de oudste democratie ter wereld. Belangrijke politieke beslissingen in de stad werden genomen door een Volksvergadering (Ekklèsia), samengesteld uit de mannelijke burgers van achttien jaar en ouder.
Hoe werden Griekse stadstaten bestuurd?
De Griekse stadstaten waren politiek zelfstandig. Er waren verschillende bestuursvormen. In een monarchie regeerde een koning. Alleen vrije mannen die in de stadstaat geboren waren, bezaten het burgerschap.
Wat zijn de 4 hoofd bestuursvormen uit de Griekse oudheid?
Monarchie, aristocratie, oligarchie, tirannie en democratie; een hele mond vol.
- Monarchie. Een monarchie is van oudsher een bestuursvorm waarbij één persoon, de vorst, de macht heeft.
- Aristocratie.
- Oligarchie.
- Tirannie.
Wat waren de twee belangrijkste stadstaten in het oude Griekenland?
De grootste en belangrijkste stadstaten ten tijde van de gouden eeuw (5e eeuw v.C.)waren Athene en Sparta; ze streden om de leiding in de Griekse statenwereld.
Waarom kwam er een einde aan de Griekse beschaving?
Omstreeks 1400 v. Chr. luidde een vulkaanexplosie op het eiland Thera (of Santoríni) het einde in van de Minoïsche beschaving. De Achaeërs, die zich waarschijnlijk kort voor de natuurramp op Kreta hadden gevestigd, namen de erfenis over en verbreidden hun cultuur over vele eilanden.
Hoe zijn we meer te weten gekomen over de Griekse beschaving?
De eerste stammen waarvan we weten dat ze Grieks spraken kwamen tussen 2000 en 1800 v.C. vanuit het Donau-gebied naar het zuidelijk deel van het Griekse vasteland. De nieuwkomers vermengden zich met de plaatselijke bevolking. Hun belangrijkste stad werd Mycene, vandaar dat hun beschaving de Myceense wordt genoemd.
Hoe werkt een oligarchie?
Bij oligarchie gaan politieke baantjes via de erfelijke lijn over op het nageslacht en blijft de macht dus altijd binnen een kleine, bevoorrechte groep geconcentreerd. Kleine, bevoorrechte groepen en/of absolute vorsten hadden alle macht in handen.
Waar werd er vroeger in Athene gestemd?
Niet alle stemgerechtigden konden aanwezig zijn, op de vergaderplaats was maar plek voor zo’n 6000 mensen. De volksvergadering vond plaats op de Pnyx. Dit was een heuvel aan de rand van de Agora, het financieel en sociaalcentrum van Athene.