Inhoudsopgave
Wat betekent het menora?
Een menora (Hebreeuws: מְנוֹרָה) of menoure (Nederlands-Jiddisch) is een zevenarmige kandelaber/lampenstandaard, die gemaakt werd uit massief goud. Volgens sommige bijbelcommentatoren symboliseert de menora de brandende braamstruik die Mozes zag op de Sinaï.
Hoe wordt de menora gebruikt?
De Menora is het symbool van Israël. Hij wordt gebruikt op het inwijdingsfeest. Een Chanoekia heeft negen kaarsjes. Elke dag steken ze één kaarsje meer aan totdat er acht kaarsjes branden.
Wat betekent herinwijding?
Chanoeka (Hebreeuws חנכה of חנוכה ‘inwijding’; uitspraak: [χanuˈka]; in het Nederlands is de uitspraak wisselend: [ˈχanuka] of [χaˈnuka]) is een joods feest. De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand kislew. Met het feest wordt de herinwijding van de Tweede Tempel in 164 v.
Wat is het verschil tussen de menora en de chanoekia?
De chanoeka-lamp is gemaakt van blik, koper of zilver. Het verschil met de menora is dat de chanoeka-lamp acht lichtpunten heeft in plaats van zeven. Op de middenstang van boven komt geen licht maar een versiering. Er bestaat geen voorschrift voor het gebruik van (olijf)olie zoals bij de menora.
Welke rituelen horen bij het jodendom?
De lezing uit de Tora, het heilige boek van de joden, is het belangrijkste ritueel in de ochtenddienst in de synagoge. De Torarol, het heiligste voorwerp in het jodendom, wordt omringd door de aanwezigen naar de lessenaar in de synagoge gebracht. Als de sabbat voorbij is, zijn er ook weer gebeden en ceremoniën.
Waar stond de Menorah?
De Menora van de tweede Joodse Tempel stond in de 1e eeuw in de Joodse Tempel in Jeruzalem. Deze menora was een van de belangrijkste tempelschatten en was gemaakt van massief goud. Bij de verwoesting van de Joodse tempel in 70 werd de menora als oorlogsbuit meegenomen naar Rome en daar tentoongesteld.
Wat is Rosh Hashanah?
Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten. Traditioneel worden stukjes appel met honing gegeten, waarbij de aanwezigen elkaar een ‘oma e toemba’, ‘een goed en zoet jaar’ (als de appel met honing) toewensen, of simpelweg shana tova (‘goed jaar’).