Inhoudsopgave
Wat betekent opsporing?
Opsporing is het onderzoek in verband met strafbare feiten onder gezag van de officier van justitie met als doel het nemen van strafvorderlijke beslissingen. Opsporing is hier gedefinieerd overeenkomstig artikel 132a van het Wetboek van Strafvordering.
Welke opsporingsdiensten zijn er?
Er zijn 4 bijzondere opsporingsdiensten:
- Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD);
- Inspectie Leefomgeving en Transport, Inlichtingen- en Opsporingsdienst (ILT-IOD);
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Inlichtingen- en Opsporingsdienst (NVWA-IOD);
Wat zijn opgehelderde misdrijven?
Misdrijven waarbij tenminste één verdachte bij de politie bekend is, ook al is deze voortvluchtig of ontkent hij/zij het strafbare feit te hebben gepleegd. Aantal in het verslagjaar geregistreerde, opgehelderde misdrijven.
Wat is het doel van opsporingsonderzoek?
Het is immers een onderzoek in verband met strafbare feiten, dat wordt uitgevoerd onder gezag van de officier van justitie en het nemen van strafvorderlijke beslissingen wordt als doel gezien. Het opsporingsonderzoek is er enkel op gericht dat strafbare feiten aan het licht worden gebracht.
Wat is Ordeningswetgeving?
Ordeningswetgeving vormt een middel om – vaak in de tijd wisselende – overheidsdoelstellingen te verwerkelijken. Om de gedachten wat te bepalen: milieu- wetgeving, fiscale wetgeving, sociale zekerheidswetgeving en subsidieregels, verkeerswetgeving, onderwijswetgeving.
Wat betekent Opsporingsdienst?
Een bijzondere opsporingsdienst is in Nederland een speciaal aangewezen overheidsdienst die tot taak heeft regels te handhaven door strafbare feiten op te sporen die op een speciaal terrein liggen. Zij onderscheiden zich daarin van de politie, die een taak heeft in de opsporing van strafbare feiten in het algemeen.
Wat valt onder geregistreerde criminaliteit?
Geregistreerd misdrijf Een misdrijf, door de politie vastgelegd in een proces-verbaal van aangifte of in een ambtshalve opgemaakt proces-verbaal. Soort misdrijf Het soort misdrijf is ingedeeld volgens de Standaard Classificatie Misdrijven (Politie) 2010.
Hoeveel misdaden worden opgelost?
Het ophelderingspercentage schommelt al jaren rond de 26%. Met 28,5% was het ophelderingspercentage van 2018 duidelijk hoger dan de twee voorgaande jaren. In 2016 werd 25,5% van de misdrijven opgelost en in 2017 26,4%.