Inhoudsopgave
Wat betekent personas?
Een persona (of ijkpersoon) is een zeer gedetailleerde omschrijving van een gebruiker van jouw product of dienst. Met behulp van persona’s creëer je ‘echte’ mensen in plaats van algemene doelgroepen die in de praktijk lastig te targeten zijn. en wat je moet proberen te voorkomen bij het maken van een persona.
Wat geeft een persona weer?
Een persona is een fictief karakter, dat staat voor een ‘echte’ klant. Een persona wordt levendig omschreven met een naam en een persoonlijke achtergrond. Daarnaast wordt de persona geladen met informatie over houding, opinie, gedrag en wensen en behoeften ten aanzien van een bepaald product of dienst.
Hoeveel personas?
Hoeveel persona’s moet ik maken? In de praktijk blijkt dat een aantal van 3 tot 5 persona’s het beste werkt voor een organisatie. Dat betekent niet dat een aantal van 2 of 6 niet mogelijk is, maar de kracht van persona’s als middel neemt vaak wel af bij een hoger of lager aantal.
Waarom een Ijkpersoon?
Een persona (of ijkpersoon) is een zeer gedetailleerde beschrijving van een gebruiker van jouw product of dienst. Hij of zij staat als het ware voor een hele doelgroep. Met behulp van persona’s creëer je dus ‘echte’ mensen in plaats van algemene doelgroepen die in de praktijk lastig te targeten zijn.
Hoeveel buyer personas?
Hoeveel buyer personas moet ik ontwikkelen? Hoe vervelend het ook klinkt: zo veel als je er nodig hebt. Sommige bedrijven hebben genoeg aan twee personas, anderen hebben er meer dan dertig nodig.
Welke soorten persona’s zijn er?
Vanuit marketing ben je misschien bekend met de buyer persona. Naast de buyer persona zijn er echter meerdere soorten persona’s. Ieder wordt voor een ander doel ingezet. In dit artikel zet ik een aantal persona’s op een rijtje: buyer persona, user persona, candidate persona en chatbot persona.
Hoe omschrijf je een Ijkpersoon?
Een ijkpersoon maken hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Het bestaat echter wel uit een aantal factoren….Een persona bestaat uit een aantal onderdelen:
- Achtergrondinformatie.
- Functie.
- Doelen.
- Pijnpunten.
- Uitdagingen.
- Wensen.
- Frustraties.
- Social Media gebruik.