Wat betekent radioactief letterlijk?

Wat betekent radioactief letterlijk?

Def.: het spontane verval in de kern van een atoom met als resultaat de emissie van stralingsenergie in de vorm van deeltjesgolven.

Wat is een radioactieve stof?

Instabiele atomen die tijdens verval straling uitzenden noemen we radioactief. Materiaal dat radioactieve atomen bevat, wordt een bron (van straling) genoemd.

Wat is radioactief afval?

Radioactief afval is een bijproduct van nucleaire technologieën die worden gebruikt in de energieproductie, wetenschappelijk onderzoek, de medische sector en in de industrie.

Wat is een radioactieve bron?

Toestel of stof die blootstelling aan straling kan veroorzaken, bijv. door ioniserende straling uit te zenden of radioactief materiaal vrij te zetten.

Kan een mens radioactief zijn?

De hoeveelheid natuurlijke radioactieve stoffen in het menselijk lichaam is zo’n 120 Bq/kg, voornamelijk als gevolg van kalium-40 en koolstof-14. De gemiddelde mens is dus een radioactieve bron van circa 8500 Bq.

Hoe gevaarlijk is radioactiviteit?

Je lichaam wordt voortdurend blootgesteld aan kleine hoeveelheden natuurlijke radioactieve straling. Dat noemen we achtergrondstraling. Jaarlijks lopen we in Nederland ongeveer 2,5 milliSievert achtergrondstraling op, deze dosis is niet schadelijk is voor je gezondheid.

Hoe noem je radioactieve stoffen die door mensen zijn gemaakt?

Ze wordt soms radioactieve straling genoemd. Dit is feitelijk onjuist: de stof is radioactief, niet de straling. Er zijn verschillende soorten ioniserende straling: alfa- (α), bèta- (β) en gammastraling (γ) zijn veel voorkomende vormen. Als er losse neutronen vrijkomen spreekt men van neutronenstraling.

Wat is radioactieve?

Radioactiviteit is het natuurlijke proces waarbij instabiele atoomkernen spontaan vervallen naar stabiele atoomkernen. Daarbij zenden ze energie uit in de vorm van ioniserende (‘radioactieve’) straling. Radioactiviteit is overal en ‘radioactieve’ straling dus ook.

Hoe kom je aan radioactief afval?

Radioactief afval komt voornamelijk voort uit de productie van kernenergie :

  1. Exploitatie van kerncentrales die worden gebruikt voor de stroomopwekking of onderzoeksreactoren;
  2. Produceren van kernbrandstof en de opwerking daarvan;
  3. Ontmanteling van nucleaire installaties.

Wat te doen met radioactief afval?

Opslag radioactief afval Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief. Het afval wordt na deze periode in de diepe ondergrond opgeborgen. Dat heet eindberging.

Wat doet radioactieve straling met je lichaam?

Ioniserende straling beschadigt het DNA van cellen. In eerste instantie kan dit mutaties bij de celdeling veroorzaken en dus uiteindelijk kanker. Wanneer de dosis hoger wordt raken de DNA-strengen ook zwaarder beschadigd. De cel kan nu de celdeling niet meer voltooien en geen eiwitten meer produceren, en sterft af.

Hoe komen radioactieve stoffen in je lichaam?

Via voedsel en drinkwater krijgen we radioactieve stoffen binnen uit de uranium- en thoriumreeks. De dosis die we daardoor ontvangen bedraagt naar schatting zo’n 0,14 millisievert per jaar. De radioactieve stoffen lood-210 (Pb-210) en polonium-210 (Po-210) uit de uraniumreeks dragen daar het meest aan bij.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven