Inhoudsopgave
Wat betekent witte bloedcellen te hoog?
Een verhoogd gehalte witte bloedcellen heet leukocytose. Een hoge waarde is een normale reactie op een infectie. Maar een te hoge waarde kan ook voorkomen bij mensen met leukemie. Het lichaam van deze patiënten produceert te veel onrijpe witte bloedcellen.
Wat is een hoog MCV?
MCV (Mean Corpuscular Volume) oftewel de gemiddelde grootte van rode bloedcellen. Een te hoge MCV -waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een vitamine-B12 gebrek. Een te lage MCV -waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een ijzergebrek.
Wat is trombocyten bloedonderzoek?
De uitslag geeft aan hoeveel trombocyten er in uw bloed aanwezig zijn. Een verlaagd aantal trombocyten in het bloed wijst op een verminderde aanmaak of een verhoogde afbraak van deze cellen. Bij een erg lage waarde kunnen er spontaan bloedingen optreden.
Wat is een leukopenie?
Leukopenie is een tekort aan witte bloedlichaampjes (leukocyten) in uw bloed. Deze witte bloedlichaampjes zorgen voor afweer tegen infecties. Als u hier een tekort aan heeft, dan bent u vatbaarder voor infecties.
Hoeveel witte bloedcellen is normaal?
Met een tekort aan witte bloedcellen heeft u minder weerstand tegen infecties. Normale waarden voor witte bloedcellen zijn 4000-10.000/mm³, dat kan zakken tot rond de 1000 voor het risico op infectie begint te stijgen.
Waar zijn witte bloedcellen voor?
De witte bloedcellen verdedigen ons lichaam tegen infecties. De bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Er bestaan verschillende soorten witte bloedcellen. De twee voornaamste zijn de neutrofielen en de lymfocyten.
Wat betekent Macrocytaire anemie?
Macrocytose betekent dat je rode bloedcellen gemiddeld te groot zijn. Vaak gaat deze toestand samen met bloedarmoede (anemie). Soms is slechts een klein aantal rode bloedcellen te groot. Maar het gebeurt ook dat alle rode bloedcellen aangetast zijn.
Wat betekent bloedwaarde te hoog?
Hemoglobine te hoog Heb je een hogere Hb-waarde dan normaal, dan is je zuurstofhuishouding in orde maar is je bloed dikker en stroperiger. Hierdoor kunnen aderen dichtslibben en loop je een verhoogd risico op een infarct.
Wat is de oorzaak van Trombopenie?
Trombocytopenie kan diverse oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verstoorde aanmaak, een verhoogd verbruik of het wegvangen van bloedplaatjes. Een veelvoorkomende oorzaak is chemotherapie. Die remt de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg.
Hoe hoog mogen de trombocyten zijn?
Het gemiddelde aantal bloedplaatjes of trombocyten in het bloed verschilt per persoon. Het bloed bevat normaal 150 tot 350 miljard bloedplaatjes per liter. Per laboratorium verschilt welke waarden als ‘normaal’ worden gezien. Soms wordt bijvoorbeeld 450 miljard trombocyten per liter als normale bovengrens aangehouden.
Wat te doen bij leukopenie?
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Een bacteriële infectie bij iemand met een ernstig neutrofielentekort wordt behandeld met breedwerkende antibiotica. Soms dient de arts groeifactoren toe die de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren. Cortisone kan helpen bij immuunziekten.
Is leukopenie gevaarlijk?
Ze beschermen ons dus tegen vele vormen van infecties. Zijn er te weinig witte bloedcellen (leukopenie), dan ontstaat een groter risico op infecties en bijgevolg ook koorts. Een niet-behandelde infectie en koorts kunnen ernstige gevolgen hebben tijdens een kankerbehandeling.
Wat is een volledig bloedbeeld?
Een volledig bloedbeeld is een algemene test die vaak wordt aangevraagd. Het kan bijvoorbeeld bloedarmoede aantonen en zegt iets over de verhouding van de verschillende cellen waaruit het bloed bestaat. Er wordt een bloeduitstrijkje gemaakt waarbij de verschillende bloedcellen worden bekeken onder een microscoop.
Welke soorten bloedcellen hebben we in ons bloed?
We hebben drie soorten cellen in ons bloed: rode bloedcellen (RBC), witte bloedcellen (WBC) en bloedplaatjes (BP). Elk hebben ze hun eigen specifieke functie. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in ons afweersysteem.
Wat zijn de normale bloedwaarden voor rode bloedlichaampjes?
Normale bloedwaarden zijn 4 à 5 x 10 9/l voor de rode bloedlichaampjes (erytrocyten) en 4 à 9 x 10 9/l voor witte bloedlichaampjes (leukocyten). Een verandering in de hoeveelheid bloedlichaampjes kan diverse oorzaken hebben. Zo kan een tekort aan witte bloedlichaampjes op een probleem met het afweersysteem betekenen.