Inhoudsopgave
Wat bij herval ziekte?
Herval je dan heb je enkel recht op het nog niet-uitgeputte deel van het gewaarborgd loon van je vorige ziekteperiode. Nadien val je terug op de ziekte-uitkering van de mutualiteit. Onder ‘herval’ wordt begrepen: je ziek melden na een werkhervatting van minder dan 2 weken na een voorafgaande arbeidsongeschiktheid.
Hoeveel dagen tussen ziekte?
Principe. Een bediende heeft in principe steeds recht op 30 dagen gewaarborgd loon aan 100% ten laste van zijn werkgever, ongeacht zijn anciënniteit in de onderneming.
Hoe lang betaalt werkgever bij ziekte bediende?
Arbeiders en bedienden hebben een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever. Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever.
Hoeveel loon verlies je bij ziekte bediende?
Bedienden met een contract van minder dan drie maanden: 1-7 dagen ziek: 100% gewaarborgd loon door werkgever. 8-14 dagen ziek: 86,93% gewaarborgd loon door werkgever. 15-30 dagen ziek: 26,93% gewaarborgd loon door werkgever + 60% door het RIZIV.
Wat bij herval arbeidsongeval?
Als je blijvende restletsels hebt overgehouden aan je arbeidsongeval, doet de verzekeringsonderneming je een regelingsvoorstel (een overeenkomst-vergoeding) dat door het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) of, in geval van onenigheid, door de arbeidsrechtbank of het arbeidshof moet worden goedgekeurd.
Wat bij ziekte als arbeider?
Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon. Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald.
Hoeveel dagen tussen 2 ziekmeldingen?
Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. Dit is onder andere van belang om te bepalen tot wanneer de periode van 2 jaar loondoorbetaling loopt. Bijvoorbeeld: u bent 10 weken ziek. Na werkhervatting wordt u binnen 4 weken opnieuw ziek.
Wat na 14 dagen ziekte arbeider?
Na een maand dienst heb je als arbeider recht op gewaarborgd loon. Je normale loon wordt uitbetaald bij een ziekte die minder dan 14 dagen duurt (volgens het medisch attest). Als een ziekte langer duurt dan 14 dagen, ontvang je je normale loon gedurende 4 weken.
Wie betaalt loon bij ziekte?
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hierover afspraken staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst.
Wie betaalt je loon bij ziekte?
Bedienden: als werkgever betaal je de eerste 30 dagen gewaarborgd loon bij ziekte. Arbeiders: als werkgever betaal je de eerste week gewaarborgd loon, daarna krijgen ze een bepaald percentage van hun loon, aangevuld met een uitkering van het ziekenfonds.
Hoe lang in dienst voor gewaarborgd loon?
Wat te doen bij een arbeidsongeval?
Wat te doen?
- Meld onmiddellijk het ongeval aan je werkgever, die dit zal doorgeven aan zijn arbeidsongevallenverzekeraar.
- Geef het ongeval aan bij je regionaal CM-ziekenfonds indien je verwondingen hebt. Lees meer.
- Dien een aangifte van arbeidsongeschiktheid in als je niet kunt werken. Lees meer.