Wat bij ziekte als arbeider?

Wat bij ziekte als arbeider?

Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon. Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald.

Heeft langdurige afwezigheid wegens ziekte een invloed op mijn vakantiegeld?

Het betaald verlof stelt ziekteperiodes gelijk voor maximaal één jaar. Dat houdt in dat ziektedagen tijdens de eerste twaalf maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als gewerkte dagen. Ze tellen mee bij de berekening van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld waar je het daaropvolgende jaar recht op hebt.

Hoe moet je je werkgever verwittigen bij ziekte?

Een werknemer is wettelijk verplicht de werkgever onmiddellijk op de hoogte te brengen bij arbeidsongeschiktheid. De verwittiging kan via telefoon, e-mail, sms of via een familielid of collega. Als de werknemer de dag zelf niet verwittigt, mag de werkgever ervan uitgaan dat de werknemer ongerechtvaardigd afwezig is.

Wat doet werkgever met ziektebriefje?

Dit document informeert de werknemer bij wie en uiterlijk hoe laat hij zich moet ziek melden, of het verblijfadres tijdens de ziekte gemeld moet worden en of hij of zij zich ter beschikking moet stellen van een door de werkgever aangestelde controlearts.

Wat zijn kalenderdagen bij ziekte?

In dat geval situeert het vertrekpunt van de termijn van 14 kalenderdagen zich de dag na de laatste dag van de periode van arbeidsongeschiktheid waarin een gewaarborgd loon aan 100%, aan 85,88% of aan 86,96% betaald werd, ook al gaat het om een zondag, een feestdag of een gebruikelijke inactiviteitsdag.

Wat is gewaarborgd loon bij ziekte?

Gewaarborgd loon is het loon dat je medewerker ontvangt indien hij door ziekte of een ongeval niet kan komen werken. Afhankelijk van de situatie komt dit loon ten laste van jou als werkgever of van de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Heeft ziekteverlof invloed op vakantiegeld?

Gedurende de eerste twaalf maanden van uw arbeidsongeschiktheid worden de ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld waar u het volgende jaar recht op hebt.

Heb je recht op vakantiegeld tijdens ziekte?

Ja. Maar er zijn een aantal beperkingen. Je hebt recht op enkel vakantiegeld: Als je door je ziekte op het einde van het jaar niet al je verlofdagen hebt kunnen opnemen, dan moet je werkgever je die uitbetalen. Je kan niet tegelijkertijd vakantiegeld en ziekte-uitkering krijgen.

Wat mag ik doen tijdens mijn ziekteverlof?

Je mag dus tijdens een periode van ziekte in principe wel degelijk elders werken (zo bijvoorbeeld als je een bij-activiteit hebt tijdens de weekends), aan sport doen of werken aan je huis of het huishouden doen. Je werkgever kan je dat niet verhinderen.

Hoe zeg je netjes dat je ziek bent?

Hier moet je wel antwoord op geven: – Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. – Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. – Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. – Of je onder een ‘vangnetbepaling valt’, bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.

Heb ik een doktersbriefje nodig voor 1 dag?

In de meeste bedrijven moet je ook voor één dag ziekte een doktersbriefje afgeven. Zeker in de privésector komen baaldagen bijna niet voor. Bij overheidsdiensten bestaan ze soms wel. Zo hebben de statutairen en contractuele ambtenaren van de federale overheid 2 baaldagen per jaar.

Is een doktersbriefje verplicht?

Om de ziekte te kunnen bewijzen, is een doktersbriefje nodig. Deze verplichting is niet wettelijk bepaald, maar wordt voorzien in het arbeidsreglement of in een collectieve arbeidsovereenkomst. Als werkgever kan je bovendien steeds een medisch getuigschrift vragen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven