Inhoudsopgave
Wat doe je met wijwater?
wijwater – Meestal betreft het water bestemd voor gewijde handelingen en voor de rituele reiniging van personen en zaken. In meer specifieke zin, water dat door een priester is gezegend en bij diverse liturgische en godsdienstige handelingen wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij een doop of zegening.
Waar is wijwater van gemaakt?
Wijwater, heilig water of doopwater is water dat door een priester gewijd is. Dit water wordt in de katholieke kerk gebruikt bij verschillende religieuze handelingen.
Kan je wijwater drinken?
Wijwater wordt in principe niet gedronken, maar water uit ‘heilige bronnen’ wordt soms wel geconsumeerd. ‘Dit probleem is lange tijd onderschat. Het is extra groot in ziekenhuizen, waar veel mensen met een zwak immuunsysteem komen. ‘
Hoe kom je aan wijwater?
Veel mensen geloven dat heilig water alleen echt geheiligd kan worden door een gewijde priester. Daarom kan het zijn dat je, afhankelijk van je geloof, zelf geen wijwater hoort te maken. Je kunt echter wel proberen toch je eigen wijwater te maken door de traditionele katholieke rituelen en gebeden stipt op te volgen.
Wat maakt heilig water heilig?
Allereerst: Heilig water, is een water dat heil brengt. Het is water dat heelt en healing brengt. Heilig Water kan overal vandaan komen. Van bijzondere plekken, zoals van een bedevaartsoord, een krachtplaats of uit een speciale bron. Gewijd Water is ook een Heilig Water.
Welke betekenis heeft water in zowel de Rooms Katholieke Kerk als in het hindoeïsme?
Het is water waarover zogenaamd de zegen van God is afgeroepen. Dit ritueel werd oorspronkelijk gebruikt om doden te besprenkelen, bewieroken onder het uitspreken van gebeden. Tegenwoordig besprenkelen, zegenen, ze zowat alles met wijwater.
Waar komt heilig water vandaan?
Heilig Water kan overal vandaan komen. Van bijzondere plekken, zoals van een bedevaartsoord, een krachtplaats of uit een speciale bron. Gewijd Water is ook een Heilig Water. Dit is ingezegend door iemand die weet hoe je Universele Liefde (~Gods Zegen) kunt overbrengen op water.
Waaraan herinnert de besprenkeling van de kist met wijwater?
Daarbij worden bloemen op de kist gelegd. Bij binnenkomst in de kerk komt de priester de stoet tegemoet en besprenkelt de kist met wijwater. De uitvaartmis wordt beëindigd met de ‘absoute’; een ritueel waarbij de priester de kist met wijwater besprenkelt en bewierookt, onder het uitspreken van begeleidende gebeden.
Waar staat de kist bij een uitvaart in de Rooms-Katholieke kerk?
De priester wacht de kist aan de ingang op om die met wijwater te besprenkelen. Daarna wordt de kist met het voeteneinde naar voren opgesteld voor het altaar tussen brandende kaarsen.