Inhoudsopgave
Wat doen bij Onderprikkeling?
Tips bij onderprikkeling (thuis)
- Zorg voor veel beweegmomenten, ga een nieuwe sport doen.
- Daag het brein uit door aanbieden van iets nieuws.
- Verander de routine: fiets een andere route naar school.
- Daag je kind uit om hogere eisen aan zichzelf te stellen, zich te verbeteren.
- Maak gebruik van meerdere zintuigen.
Kan je Onderprikkeld zijn?
Onderprikkeling ontstaat door te weinig prikkels: sleur, te veel routine, te weinig uitdaging en vernieuwing. Geen nieuwe voeding, geen nieuwe energie. Ook kan het zijn dat je te weinig bewust bent van de prikkels om je heen, omdat het brein ze als ‘saai’ heeft bestempeld en ze als het ware ‘wegfiltert’.
Waarom ben ik overprikkeld?
Wanneer raak je sneller overprikkeld? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat jouw brein de prikkels die je binnenkrijgt niet goed filtert, waardoor je te veel prikkels binnen krijgt. Een andere oorzaak is dat je brein geen onderscheid maakt tussen hoofd- en bijzaken.
Hoe voelt Onderprikkeling?
Bij overprikkeling voel je je vaak wat geagiteerd en gespannen, met een erg kort (of geen) lontje. In je hoofd draaien je gedachten maar rondjes en je komt er niet uit. Ook kun je angstgevoelens hebben. Bij onderprikkeling ben je voornamelijk moe en lusteloos.
Hoe ziet Onderprikkeling eruit?
Kinderen die moeite hebben met de verwerking van prikkels kunnen overprikkeld zijn, maar er kan ook sprake zijn van onderprikkeling. Dan struikelt je kind bijvoorbeeld over speelgoed dat het niet gezien heeft of ziet het een bal die gegooid wordt niet aankomen. Het kind is niet alert.
Hoe voorkom je Onderprikkeling?
10 Praktische tips om onderprikkeling te voorkomen
- Op vaste tijden opstaan en mijn dagelijkse routine doen van allerlei oefeningen, zoals mediteren, yoga enz.
- Balans tussen werken en naar buiten gaan, zodat je dagelijks vit.
- Binnen licht aan doen.
- Schaf een hometrainer aan om je conditie op peil te houden.
Wat is Ondergevoeligheid?
Over- en ondergevoeligheid komen vaak voor bij mensen met autisme. Wie overgevoelig is voor prikkels, reageert overdreven op ‘gewone’ zintuiglijke prikkels. Ondergevoelig wil zeggen dat je niet of weinig reageert op prikkels. Deze gevoeligheden kunnen de verschillende zintuigen treffen.
Wat betekent Onderprikkeling?
Kinderen die moeite hebben met de verwerking van prikkels kunnen overprikkeld zijn, maar er kan ook sprake zijn van onderprikkeling. Deze kinderen krijgen te weinig prikkels binnen en gaan daar ofwel actief naar op zoek, of ze laten het over zich heen komen. Het kind is dan ondergevoelig voor prikkels.