Inhoudsopgave
- 1 Wat doen bij te hoge werkdruk?
- 2 Wat doet stress met de bloeddruk?
- 3 Welke oplossingen zijn er om het probleem van werkstress en een burn-out op het werk te voorkomen?
- 4 Waarom is de werkdruk zo hoog?
- 5 Wat is een gevaarlijk hoge bloeddruk?
- 6 Hoe komt het dat je een hoge bloeddruk hebt?
- 7 Waarom is werkdruk een probleem?
- 8 Wat kan werkgever doen om burnout te voorkomen?
Wat doen bij te hoge werkdruk?
Volgens de wet is je werkgever verplicht de volgende maatregelen nemen:
- Het risico op hoge werkdruk in kaart brengen en te hoge werkdruk voorkomen.
- Een plan van aanpak opstellen om problemen met te hoge werkdruk tegen te gaan.
- Jou en je collega’s vertellen welke maatregelen er zijn om te hoge werkdruk te voorkomen.
Wat doet stress met de bloeddruk?
De bloeddruk kan flink schommelen, waardoor de bloeddruk tijdelijk hoger kan zijn door stress en spanning. Daarom wordt de diagnose hypertensie niet gesteld op grond van een enkele bloeddrukwaarde, maar pas wanneer meerdere malen op verschillende dagen een te hoge bloeddruk wordt gemeten.
Wat zijn de gevolgen van een te hoge werkdruk?
Mogelijke gevolgen van langdurige werkdruk zijn: psychische klachten, overspannenheid en burn-out, maar bijvoorbeeld ook vermoeidheid, concentratieproblemen, hartklachten of andere lichamelijke klachten.
Welke oplossingen zijn er om het probleem van werkstress en een burn-out op het werk te voorkomen?
Met voldoende buffers (dingen die je energie geven) kun je, ook met een hoge werkdruk, een burn-out voorkomen. Meer bewegen of gezonder eten kan zo’n buffer zijn. Soms kan de oplossing ook ingrijpender zijn en kun je bijvoorbeeld je werk-privébalans bespreken met je leidinggevende.
Waarom is de werkdruk zo hoog?
Hoge werkdruk De druk ontstaat vooral doordat er extra hard en snel gewerkt moet worden, toont de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO aan. In de overige werkvelden binnen zorg en welzijn en sociaal werk ervaart minder dan 40 procent van de medewerkers een hoge werkdruk.
Wat te doen als je werk te zwaar is?
Het is goed om in alle rust met deze werknemer te spreken en hem – zo nodig hulp aan te bieden. Een preventief bezoekje aan de bedrijfsarts is een goed idee, maar ook de preventiemedewerker en een arbeidsdeskundige kan daarbij behulpzaam zijn.
Wat is een gevaarlijk hoge bloeddruk?
140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
Hoe komt het dat je een hoge bloeddruk hebt?
Roken, vet eten, alcohol en overgewicht kunnen uw bloedvaten nauwer en stijver maken. Daardoor kan de bloeddruk hoger worden. In zeldzame gevallen komt de hoge bloeddruk door een nieraandoening.
Wat wordt verstaan onder werkdruk?
Een situatie waarin er een disbalans is ontstaan tussen de eisen van het werk wat betreft inhoud van het werk en de context van het werk en de mogelijkheden van de werknemer om het werk goed uit te voeren.
Waarom is werkdruk een probleem?
Wanneer er sprake is van een zeer langdurige (soms wel jarenlange) blootstelling aan te hoge werkstressoren kan dit leiden tot een burn-out. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen Dit is zelfs de meest voorkomende beroepsziekte.
Wat kan werkgever doen om burnout te voorkomen?
Nog enkele tips:
- let op de werk-privébalans van je medewerkers: omdat er meer mensen thuiswerken is dat een flinke uitdaging, maar het is niet onmogelijk.
- neem de oorzaken van werkdruk weg waar mogelijk.
- vergroot het werkplezier voor je medewerkers.
- check bij je medewerkers of ze hun werk nog als betekenisvol ervaren.
Wat zijn de verschijnselen van een burnout?
vooral lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel. en geestelijke moeheid: moeite uw aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen); onrustig slapen. prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd)