Inhoudsopgave
Wat doen Caspases?
Caspases zijn proteolytische (eiwitsplitsende) enzymen; ze hydrolyseren peptidebindingen achter het aminozuur asparaginezuur en doen dat met een cysteïne in het actief centrum, vandaar dat ze cysteïne-aspartaat-protease genoemd werden, wat afgekort is tot caspase. Caspases komen voor bij alle meercellige Eukaryota.
Hoe wordt het afsterven van een cel als na controle blijkt dat het DNA onherstelbaar beschadigd is genoemd?
Als het DNA of de cellulaire eiwitten onherstelbaar beschadigd zijn, dood de cel zichzelf met apoptose. Hierbij ontbindt de kern zich en valt de cel verder in fragmenten uiteen.
Wat is Procaspase?
Een caspase (meervoud: caspases, caspasen) is een lid van een groep cysteïneproteasen, enzymen met een cruciale cysteïnegroep die andere eiwitten kunnen klieven na een aspartaatgroep, een specificiteit die ongebruikelijk is bij proteasen. De naam caspase komt van “cysteine-aspartic-acid-protease”.
Welke stralingen kunnen mutaties veroorzaken?
Enkele voorbeelden zijn: Uv-straling kan leiden tot een chemische verbinding tussen naastgelegen cytosine- en thyminebasen (crosslinking) waardoor een pyrimidine-dimeer wordt gevormd. Ioniserende straling kan leiden tot breuken in de strengen van het DNA.
Wat beschadigd DNA?
Cellen zijn voortdurend actief, dus is het normaal dat er soms een foutje optreedt. Ook stoffen in onze leefomgeving kunnen het DNA beschadigen, bijvoorbeeld chemische stoffen (o.a. lood, cadmium, verbrandingsstoffen), UV straling, radioactieve straling, ozon, enz.. Op die manier ontstaan er fouten in het DNA.
Kunnen cellen dood gaan?
Een cel kan op twee manieren doodgaan. Apoptose, zoals hier besproken, of necrose; dit is het proces waarbij een cel op een abrupte manier doodgaat door ziekte, verwonding of vermindering van bloedtoevoer. Hierbij wordt de inhoud van de cel, het cytoplasma, in het omringende weefsel vrijgelaten.