Wat doen tegen doorligplekken?
Hoe Decubitus te voorkomen?
- Regelmatig verliggen elke 3 / 4 uur.
- Niet schuiven in bed of onderuitzakken.
- Goed eten en drinken.
- Het goed verzorgen van de huid ( Creme)
- Het juiste ondergoed en of nachtkleding dragen.
- De juiste zit of lighouding in bed, stoel of rolstoel.
- Maak gebruik van antidecubitus matras of zitkussen.
Waar ga je extra opletten bij het opmaken van het bed in functie van decubitus?
Als u veel in bed ligt probeer dan elke 4 uur van houding te veranderen. Wissel op de rug liggen af met liggen op uw zij. Als u niet zelf kunt draaien, vraag dan de verpleegkundige om u hierbij te helpen.
Waarom is Wisselligging belangrijk?
Want zonder houdingsverandering ontstaat een voortdurende druk en schuifkracht op het weefsel en onvermijdelijk weefselschade. Wisselhouding pas je dus toe om de duur en de hoogte/grootte van de druk op kwetsbare lichaamsdelen te verminderen.
Waarom Fowlerhouding?
Rugligging waarbij zowel het hoofdeinde 30° als het voeteneinde 30° omhoog getild worden. Het is een ontspannende houding, toegepast ter preventie van decubitus, waarin zowel druk als schuifkracht minimaal is.
Wat smeren bij decubitus?
Zinkoxidesmeersel (zinkolie) wordt gebruikt om de randen van een doorligwond te beschermen. Crème of verband met zilversulfadiazine wordt gebruikt om infecties van doorligwonden te bestrijden.
Hoe begint een Doorligplek?
Decubitus begint vaak als een rode, niet-wegdrukbare, rode plek en kleine bloedinkjes in de huid. In de volgende fase verkleurt de huid en wordt deze paars-rood doordat de huid afsterft. Soms ontstaan er ook blaren op de huid. Daarna ontstaat er een zweer.
Hoe observeer je decubitus?
2. Observeer de huid op niet-wegdrukbare roodheid. Risicoplaatsen zijn de drukpunten: stuit, zitbeenderen, hielen, ellebogen, schouders, achterhoofd, oren, heupen, knieën, enkels, wervelkolom.
Wie lopen meer kans op decubitus?
U hebt meer kans op decubitus wanneer: U niet in staat bent pijnprikkels te voelen die ‘ongemak’ aangeven op het moment dat het lichaam op een bepaalde plaats blootgesteld is aan te hoge of langdurige druk- of schuifkrachten. U niet in staat bent om van houding te veranderen.
Wat valt onder huidletsel?
Wat kunnen we doen om het te voorkomen en wat is de beste behandeling? Huidletsel is een verzamelnaam voor diverse vormen van huidbeschadiging, zoals decubitus (doorligwonden), smetten, letsel door incontinentie en skin tears.