Wat doet ADH in de nieren?

Wat doet ADH in de nieren?

ADH: antidiuretisch hormoon, dit zorgt ervoor dat waterkanalen in je verzamelbuis open gaan staan waardoor er meer water kan worden opgenomen. Ook zorgt het hormoon ervoor dat er meer ureum en zout worden opgenomen, waardoor je nieren meer water kunnen vasthouden. ADH wordt in je hypofyse aangemaakt.

Wat is de werking van ADH?

De hypofyse stuurt het hormoon ADH op het juiste moment in de juiste hoeveelheid naar de nieren. ADH reguleert de hoeveelheid urine en de concentratie daarvan. Het zorgt ervoor dat de nieren voldoende water vasthouden en niet te veel water loslaten.

Hoe wordt ADH geproduceerd?

of Antidiuretisch hormoon. Het ADH stimuleert de resorptie van water uit de voorurine in de nierkanaaltjes, zodat er minder water in de urine terecht komt. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hypothalamus, waarna het getransporteerd en opgeslagen wordt in de hypofyse-achterkwab.

Welk orgaan produceert ADH?

ADH. Er is nog een hormoon wat de nieren produceren en dat is het antidiuretisch hormoon (ADH). ADH stimuleert de terugresorptie van water in de verzamelbuizen van de nefronen. Het zorgt er dus voor dat er meer water wordt onttrokken uit de urine en dit weer terugkomt in je bloed.

Waar wordt het hormoon ADH gevormd en welk gevolg heeft het?

In het lichaam wordt het geproduceerd door de hypothalamus en via neurale banen afgegeven in de achterkwab van de hypofyse (de neurohypofyse) van waaruit het in de bloedbaan terechtkomt.

Welke hormonen maken de nieren aan?

Naast hun functie als uitscheidingsorgaan dat afbraakproducten afvoert, spelen de nieren ook een belangrijke hormonale (endocriene) rol. Twee belangrijke hormonen die de nieren produceren zijn erytropoëtine en renine.

Wat is de werking van vasopressine?

Vasopressine maakt de tubuli colligentes van de nier permeabeler voor water, waardoor de resorptie toeneemt. Dientengevolge vermindert de diurese. Vasopressine heeft een antidiuretisch effect (via V2-receptoren) en wordt daarom ook wel antidiuretisch hormoon (ADH) genoemd.

Wat is het Doelwitorgaan van het hormoon ADH?

ADH is de afkorting van antidiuretisch hormoon en letterlijk betekent het dat dit hormoon de urineproductie remt. Vasopressine is een andere naam voor dit hormoon. Het doelwitorgaan van dit hormoon zijn de nieren waar ADH ervoor zorgt dat we niet te veel water uitplassen.

Waar wordt AVP gemaakt?

Argininevasopressine (AVP), ook wel bekend als antidiuretisch hormoon (ADH), is een endogeen hormoon dat als prohormoon wordt gesynthetiseerd door de cellen in de nucleus paraventricularis en de nucleus supraopticus van de hypothalamus.

Wat is het effect van een toegenomen ADH waarde in het bloed?

Men spreekt van een nefrogene diabetes insipidus als de V2-receptoren in de nieren afwezig zijn, als de receptoren het ADH niet goed kunnen binden of als de receptoren niet goed werken. Bij een teveel aan ADH houdt de patiënt water vast waarbij gewichtstoename, hyponatriëmie en oedemen optreden.

Wat zijn de twee belangrijkste functies van de nieren?

De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans.

  • Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam.
  • Ze verwijderen het teveel aan vocht.
  • Ze verwijderen elektrolyten (natrium, kalium, fosfor, calcium.).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven