Wat doet apotheek?

Wat doet apotheek?

De apotheek doet alles wat met medicijnen te maken heeft. Bijvoorbeeld het bereiden en controleren van medicijnen. Zodat u uw medicijnen veilig kunt gebruiken.

Welke medicijnen bestaan er?

Er zijn duizenden soorten medicijnen in verschillende vormen: zoals pillen, zalven, druppels en injecties. De meeste medicijnen worden voorgeschreven door een arts. Er zijn ook medicijnen die je zonder recept kunt kopen bij de apotheek of drogist. Bijvoorbeeld pijnstillers.

Waar vind je informatie over medicijnen?

U vindt informatie in de bijsluiter die u krijgt bij uw geneesmiddel. Ook krijgt u vaak van uw apotheker informatie over medicijnen. In de geneesmiddeleninformatiebank vindt u informatie over alle medicijnen die in Nederland zijn toegelaten.

Wat doen medicijnen met je lichaam?

Er bestaat een bijna ontelbare hoeveelheid medicijnen met een farmacologisch, immunologisch of metabool effect. Ze beïnvloeden bepaalde omzettingen (het metabolisme) of de immunologische activiteit in het lichaam, of ze zijn fysiologisch actief en verwijden bijvoorbeeld de bloedvaten.

Wat is de taak van een apothekersassistent?

De apothekersassistent verricht werkzaamheden met betrekking tot het klaarmaken,bereiden, mede bewaken, controleren en ter hand stellen van genees- en zelfzorgmiddelen. En geeft daarover voorlichting en advies op zodanig wijze dat wordt bijgedragen aan een cliëntgerichte en foutloze dienstverlening.

Wat betekent een apotheker?

Een apotheker, ook wel aangeduid als farmaceut, is een deskundige op het gebied van geneesmiddelen. In Nederland en België is de titel apotheker beschermd door de wet. In België is een apotheker de enige die geneesmiddelen die op recept of voorschrift worden verstrekt mag bereiden en afleveren.

Wat zijn de meest gebruikte medicijnen?

Zorgwijzer heeft een overzicht gemaakt van de 7 meest gebruikte medicijnen, inclusief de kosten en zorgvergoedingen per middel.

  • Diclofenac. Diclofenac staat op plek 1 als meest gebruikte geneesmiddel in Nederland.
  • Amoxicilline.
  • Omeprazol.
  • Doxycycline.
  • Ibuprofen.
  • Metoprolol.
  • Salbutamol.

Welke 3 namen heeft elk medicijn?

De werkzame stof kan op het recept worden aangeduid met de chemische naam, de ‘Internationaal Nonproprietary Name’ (INN),de stofnaam (de Nederlandse versie van de INN) en de merknaam (zie tab. 1).

Welke bron is het meest geschikt voor het opzoeken van makkelijk leesbare informatie over medicijnen?

Bronnen voor geneesmiddeleninformatie (bron: Consumentenpanel Gezondheidszorg) – De bijsluiter is de meest geraadpleegde informatiebron: vrijwel alle mensen die informatie zoeken/vragen, doen dat ten minste in de bijsluiter.

Is apotheek NL betrouwbaar?

Bekroond om onze betrouwbaarheid Apotheek.nl is al drie keer tot de Beste Medicijnwebsite van Nederland bekroond. We scoren daarbij een 9,6! Bovendien beoordeelt het National eHealth Living Lab (NeLL) onze site als ‘uitzonderlijk goed’.

Welke bijwerking van medicijnen zie je het vaakst?

Hoofdpijn en duizeligheid Ook het zenuwstelsel en de hersenen zijn gevoelig voor medicijnen. Daardoor zijn hoofdpijn en duizeligheid vaak voorkomende bijwerkingen. Zijn de klachten ernstig of houden ze lang aan, overleg dan met uw arts of apotheker.

Hoe lang blijven medicijnen in lichaam?

Het hangt onder meer af van de tijd die nodig is voordat de helft van het medicijn uit het lichaam is verdwenen (de eliminatie-halfwaardetijd). Daarbij is de vuistregel dat na 5x de halfwaardetijd de stof uit het bloed is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven