Inhoudsopgave
Wat doet baarmoederhalskanker met je?
Als de cellen in de baarmoederhals veranderen, kunt u na verloop van tijd de volgende klachten krijgen: bloedingen tijdens of vlak na seks. bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest. bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in.
Kan ik baarmoederhals kanker zelf voelen?
Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap. Dit noemen we ook wel een contactbloeding.
Wat is cervixcarcinoom?
Een ander woord voor cervixcarcinoom is baarmoederhalskanker. Het is een kwaadaardige tumor op de overgang van de vagina naar de baarmoeder, baarmoederhals genoemd.
Is baarmoederhalskanker erg?
Bij baarmoederhalskanker groeien er kwaadaardige cellen in uw baarmoederhals. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar. Het is een ernstige ziekte waar u aan kunt overlijden. Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker.
Is baarmoederhalskanker zeldzaam?
Baarmoederhalskanker komt niet zo vaak voor. Elk jaar krijgen ongeveer 900 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Meestal gaat het om vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Maar baarmoederhalskanker kan voorkomen op alle leeftijden.
Wat zijn de symptomen van baarmoederontsteking?
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben:
- pijn onderin je buik.
- koorts (38 graden of hoger)
- er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
- het vocht/slijm uit je vagina heeft een andere kleur dan normaal.
- pijn bij het vrijen.
- je voelt je ziek.
Waar zit de baarmoederhals?
De baarmoederhals of baarmoedermond zit onderaan de baarmoeder en steekt uit in de vagina. De baarmoedermond sluit de baarmoeder tijdens een zwangerschap af. Door weeën opent de baarmoedermond zich.
Wat kan met een uitstrijkje worden ontdekt?
Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt. Bij een normaal uitstrijkje is de kans op baarmoederhalskanker heel klein. Bij een voorstadium is er een kleine kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt.
Hoe lang duurt uitslag uitstrijkje bij huisarts?
Wat betekent de uitslag van mijn uitstrijkje? Binnen 4 weken krijgt u een brief thuis met de uitslag van uw uitstrijkje. Uw huisarts krijgt de uitslag ook. Als er ongewone (afwijkende) cellen zijn gevonden, belt de huisarts u soms al voordat u de brief krijgt.
Wat betekent het voorstadium van baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker is kanker van het slijmvlies van de baarmoederhals. Bij het voorstadium van baarmoederhalskanker bevinden zich afwijkende cellen in de baarmoederhals. Dit voorstadium kan spontaan genezen of worden verwijderd door middel van een kleine operatie aan de baarmoedermond (lis-excisie of conisatie).
Wat zit er achter je baarmoeder?
Via de baarmoedermond en baarmoederhals is de baarmoeder verbonden met de vagina. De baarmoedermond is een zeer kleine, vernauwde opening in de baarmoederhals. De baarmoedermond is dus geen wijd openstaande holte zoals soms gedacht wordt. Via de eileiders is de baarmoeder verbonden met de eierstokken.