Inhoudsopgave
Wat doet de huisarts als zwanger worden niet lukt?
Je huisarts schat in hoe groot de kans is om zwanger te worden. Is die kans kleiner dan 3 op de 10, dan kun je naar de gynaecoloog gaan. Soms kun je een behandeling proberen om zwanger te worden, zoals iui of ivf.
Wat te doen als je niet zwanger wordt?
Een reden waarom het niet lukt om zwanger te worden kan zijn omdat je eisprong uitblijft of dat je je eisprong mist door een onregelmatige cyclus. Je eisprong kan ook tijdelijk uitblijven door bijvoorbeeld stress, overgewicht, te veel afvallen of te weinig beweging.
Waarom na een jaar nog niet zwanger?
Soms duurt het langer dan 1 jaar om zwanger te worden. Dit kan bijvoorbeeld komen door: minder vaak een eisprong of geen eisprong. de kwaliteit van het zaad is minder goed.
Welke onderzoeken als zwanger worden niet lukt?
Dat gebeurt via een vaginaal onderzoek en een inwendige (vaginale) echo. De gynaecoloog kan zien of er afwijkingen zijn aan de baarmoeder of de eierstokken. Bij dit onderzoek kun je ook zien of er rijpende eicellen aanwezig zijn.
Waarom is het moeilijk om zwanger te worden?
Ongewenste kinderloosheid kan veel oorzaken hebben. In de meeste gevallen zijn het lichamelijke afwijkingen bij de man of de vrouw, soms een combinatie van beiden. Ook de leeftijd kan een rol spelen: vrouwen moeten er rekening mee houden dat ze ongeveer vanaf hun vijfendertigste minder vruchtbaar worden, soms eerder.
Wat als innesteling niet lukt?
Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling hangt onder andere af van je leeftijd, gezondheid en de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies. Ook een fout in de celdelingen van het vruchtje kan ervoor zorgen dat de innesteling niet lukt.
Hoeveel stellen kunnen niet zwanger worden?
Bij ongeveer één op de zes koppels lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. In een wereld waarin alles maakbaar lijkt, is voortplanting dat nog niet.
Waarom lukt het niet om zwanger te worden?
Afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken, maakt de kans op spontane zwangerschap onmogelijk. Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen ook problemen veroorzaken. Een hormoonstoornis, waardoor er bijvoorbeeld geen eisprong optreedt, kan een andere oorzaak zijn.
Waarom duurt het soms lang om zwanger te worden?
Als je wat ouder bent duurt het zwanger worden vaak wat langer. Overgewicht (zowel bij mannen als vrouwen) vermindert de vruchtbaarheid, probeer een gezond(er) gewicht te krijgen. Ongezonde leefstijl, zoals roken maar ook ongezond eten, beïnvloeden je vruchtbaarheid negatief.
Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?
Hieronder staan de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen.
- Hormonen voor eisprong.
- Kunstmatige inseminatie of IUI bij verminderde zaadkwaliteit.
- IVF of ICSI bij verminderde vruchtbaarheid vrouw en/of man.
- MESA, PESA of TESE bij ontbreken zaadcellen.
Hoeveel procent moeite met zwanger worden?
In normale omstandigheden hebben koppels tussen de 20 en 35 jaar zo’n 20 à 25 procent kans per cyclus om spontaan zwanger te worden. Na 6 maanden proberen is ongeveer 50 procent zwanger. Na één jaar is dat 85 procent. 15 procent is dus na een jaar niet spontaan zwanger.
Kun je zwanger worden als je geen eisprong hebt?
Immers, zonder eisprong per definitie geen zwangerschap. Ook de timing van de geslachtsgemeenschap in relatie tot de eisprong is belangrijk. Bij een onregelmatige, verlengde menstruele cyclus is er minder vaak een eisprong en dus ook minder kans op zwangerschap per tijdseenheid.