Inhoudsopgave
Wat doet de Welzijnszorg?
Welzijnszorg beoogt een samenleving zonder armoede en uitsluiting. Welzijnszorg zet in op de werkelijke verbetering van de situatie van mensen in armoede. Welzijnszorg doet dit in dialoog met mensen in armoede, armoedebestrijders, beleidsmakers, sociale organisaties, academici en vrijwilligers.
Wat weet je over Welzijnszorg?
Welzijnszorg droomt van een wereld zonder armoede en sociale uitsluiting. Onze droom is een samenleving waarin de middelen eerlijk verdeeld zijn en iedereen kansen krijgt. Als onafhankelijke organisatie zijn we na vijftig jaar een vaste waarde geworden. We gaan er dan ook voluit en enthousiast voor!
Wat betekent WZZ?
Welzijnszorg (te onderscheiden van Gezondheidszorg) is een maatschappelijke sector die zich richt op personen of groepen die omwille van een of ander probleem niet ten volle kunnen participeren aan het maatschappelijk leven.
Hoe is de organisatie Welzijnszorg ontstaan?
In 1969 ontstond Welzijnszorg vanuit Caritas Hulpbetoon om op kerkelijk verzoek expliciet aandacht te besteden aan de Vierde Wereld. Vanaf dat moment voerde Welzijnszorg elk jaar in december campagne over een ander armoedethema met een inhoudelijk dossier, een educatief pakket en petities.
Wat doet de overheid om armoede te bestrijden?
Belangrijkste maatregelen van de overheid tegen armoede Meer mensen die bijstand ontvangen aan een vaste baan helpen. Lage inkomens aanvullen met toeslagen. Zoals een tegemoetkoming in de kosten voor zorg, een huurwoning, kinderen en kinderopvang. Streven naar een betere balans in inkomensverdeling.
Hoe kan je Welzijnszorg helpen?
Zet je benen in Lopen of wandelen voor het goede doel? Zet jouw benen in tijdens een van onze sportieve evenementen en zamel geld in voor de armoede in België. Loop, wandel, brei of verkoop soep voor Welzijnszorg en strijd samen tegen armoede!
Wat is het Armoedeweb?
Het armoedeweb Dat web bestaat uit domeinen als huisvesting, gezondheid, schaamte en uitsluiting, die elk apart hun invloed hebben op een armoedesituatie, maar mekaar kunnen versterken.
Wat is de campagneslogan van Welzijnszorg 2020?
Na de campagne van 2020 weten we dat het recht op wonen vooral een fictief recht is. Er zijn sociale woningen, maar veel te weinig. Er zijn huursubsidies, maar veel te weinig. Dat gebrek aan goede, betaalbare woningen maakt dat het drummen is op de woonmarkt.
Hoe armoede te bestrijden?
Om het onderliggende probleem op te lossen, heb je een structureel beleid nodig. Dat helpt mensen duurzaam uit de armoede en verhoogt inkomens. Een structureel beleid, dat is de sociale zekerheid, het tewerkstellingsbeleid het onderwijsbeleid en het woonbeleid. ‘Dat kan je alleen doen op het federale niveau.
Wat kunnen we doen tegen armoede?
Zet jouw benen in tijdens een van onze sportieve evenementen en zamel geld in voor de armoede in België. Loop, wandel, brei of verkoop soep voor Welzijnszorg en strijd samen tegen armoede!
Hoe helpen tegen armoede?
Teken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit. Maak ruimte voor échte participatie! Sterke oplossingen bedenk je samen met mensen in armoede. Alleen zo kunnen ze volwaardig deelnemen én deelhebben aan de samenleving.
Hoe kun je mensen in armoede helpen?
Tips
- Als je de prijs van bijvoorbeeld één cappuccino of één biertje per week kunt doneren, is dat als snel meer dan 250 euro per jaar.
- Doneer spullen in plaats van geld.
- Maak contact met mensen. Omdat ze arm zijn, willen er vaak niet veel mensen met ze praten.
- Maak anderen bewuster van armoede via sociale media.