Wat doet diabetes type 1 met je lichaam?

Wat doet diabetes type 1 met je lichaam?

Bij diabetes type 1 zet je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken uit. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker), uit de koolhydraten van je voeding, naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden.

Wat zijn de gevolgen van diabetes?

Mogelijke gevolgen van diabetes

  • Zenuwen kunnen beschadigd raken.
  • Last van voeten: doorbloeding werkt minder goed, minder gevoel in voeten.
  • Hersenen kunnen sneller oud worden.
  • Wondjes genezen minder snel, ook meer kans op tandvleesontsteking.

Wat zijn de gevolgen van diabetes type 2?

Complicaties van diabetes

  • beschadiging van hart- en bloedvaten (“atherosclerose”)
  • beschadiging van het netvlies (“retinopathie”)
  • beschadiging van de nieren (“nefropathie”)
  • beschadiging van de zenuwen (“neuropathie”)
  • zweren en infecties van de voeten en onderbenen (diabetische voet)

Kun je diabetes type 1 op latere leeftijd krijgen?

Type 1 diabetes is een vorm van diabetes die bij ongeveer 10% van alle mensen met diabetes voorkomt (ongeveer 100.000 mensen). Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar).

Kun je genezen van diabetes type 1?

Genezing van diabetes type 1 is op dit moment niet mogelijk. Doordat cellen die insuline maken verloren gaan, zijn patiënten doorgaans afhankelijk van het zelf injecteren van insuline. Onderzoekers proberen de ziekte al langer te genezen, bijvoorbeeld door transplantatie van bepaalde cellen.

Wat is er aan de hand met je lichaam als je diabetes hebt?

Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer.

Wat zijn de gevolgen van diabetes op lange termijn?

Langdurig te hoge bloedglucosewaarden kunnen ook leiden tot verslechtering van de zenuwen (zogenaamde neuropathie), waardoor bijvoorbeeld het tastgevoel minder kan worden. Daarnaast wordt men gevoeliger voor infecties. Ook kunnen er complicaties optreden aan de voeten, nieren en ogen.

Is diabetes type 2 een ernstige aandoening?

Op de lange termijn vergroot diabetes type 2 de kans op verschillende ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

Wat betekent het als je diabetes hebt?

Diabetes (ook wel diabetes mellitus of suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij u teveel glucose (suiker) in uw bloed hebt. Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt.

Kan je ineens diabetes krijgen?

Wanneer je plotseling diabetes type 1 krijgt, is er in je lichaam al een geleidelijk proces aan vooraf gegaan. Dat komt door een samenspel van factoren, dat enkele weken tot tientallen jaren kan hebben geduurd. Die factoren kunnen van alles zijn, en ze zetten ook niet zomaar bij iedereen diabetes in gang.

Welke diabetes ontstaat op oudere leeftijd?

Diabetes type 2 komt het vaakst voor: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Hoewel ook mensen zonder overgewicht diabetes type 2 kunnen krijgen. Vroeger heette diabetes type 2 ‘ouderdomsdiabetes’.

Hoe lang duurt diabetes type 1?

De honeymoonfase is voor iedereen met diabetes type 1 verschillend. Deze fase kan duren van 3 weken tot meer dan 2 jaar. Bij kinderen duurt de honeymoonfase vaak veel korter dan bij volwassenen die diabetes type 1 krijgen.

Waarom ontstaat diabetes type 1?

Diabetes type 1 ontstaat doordat de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. De cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken worden namelijk vernietigd door het eigen immuunsysteem. Dat heet een auto-immuun reactie. Diabetes type 1 heet daarom ook wel een auto-immuunziekte. Bij mensen met diabetes type 1 kan glucose de cel dus niet in,

De meest voorkomende gevolgen van diabetes. Vermoeidheid. Oogproblemen – niet scherp zien, wazig of troebel zien, dubbel zien, oogontsteking of algehele pijn aan de ogen. Voetproblemen – koude en/of tintelende voeten, minder gevoel, verkleuringen aan voet/tenen, moeilijk genezende wondjes of zelfs een rode, gezwollen voet.

Wat zijn voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1?

Voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1 zijn gericht op het onder controle houden van de bloedsuiker en op het goed zorgen voor hart en bloedvaten, om zo de kans op complicaties te verkleinen. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen.

Waarom maken mensen met diabetes type 1 geen insuline meer aan?

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven