Wat doet een psycholoog in de GGZ?

Wat doet een psycholoog in de GGZ?

Je behandelt zelfstandig psychische stoornissen, problemen in de levenssfeer en psychische aspecten die samengaan met lichamelijke ziektes, invaliditeit en handicaps. Je stelt diagnoses, indiceert en behandelt mensen met psychisch sociale problemen.

Wat is het verschil tussen een GZ psycholoog en een klinisch psycholoog?

Een klinisch psycholoog is een GZ psycholoog die na het afronden van de universitaire studie psychologie en de opleiding tot GZ-psycholoog, de 3 jarige universitaire opleiding klinische psychologie heeft afgerond. De klinisch psycholoog diagnosticeert en behandelt de meer complexe en ernstige psychische stoornissen.

Wat is het verschil tussen een eerstelijnspsycholoog en een klinisch psycholoog?

Het grootste verschil tussen een eerstelijns- en een tweedelijnsbehandeling bij een psycholoog, is de duur van de behandeling en de zwaarte van de behandeling. De term eerstelijnspsycholoog of tweedelijnspsycholoog is inmiddels officieel verouderd. Sinds 2014 zijn deze termen vervallen en vervangen.

Wat is het verschil tussen een therapeut en een psycholoog?

Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.

Wat doe je als een psycholoog?

Een psycholoog behandelt mensen met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. Hij of zij kan een diagnose stellen en begeleidt een persoon vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis.

Wat doet een psycholoog bij een burn out?

De psycholoog focust zich dus vooral op het analyseren en het veranderen van jouw gedachten en overtuigingen. Een multidisciplinaire aanpak gaat niet alleen uit van het cognitieve deel, maar besteedt ook aandacht aan je herstel en de re-integratie. Het cognitieve deel is belangrijk, maar niet voldoende.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en orthopedagoog?

De psycholoog bestudeert het menselijk gedrag. De orthopedagoog houdt zich bezig met problematische leer- en opvoedingssituaties van kinderen.

Wat is klinische psychotherapie?

Een klinisch psycholoog is bevoegd om psychotherapie toe te passen. Psychische problemen waarvoor de hulp van een klinische psycholoog wordt ingeroepen zijn bijvoorbeeld bipolaire stoornissen, ernstige depressie, angsten, verslavingen, dwangmatig gedrag, agressie, eetstoornissen en dergelijke meer.

Wat is een 1e lijns psycholoog?

Een eerstelijns psycholoog biedt toegankelijke psychologische hulp bij verschillende psychische klachten en problemen. De eerstelijns psycholoog is vergelijkbaar met de huisarts, maar dan voor de geestelijke gezondheidszorg.

Wat is verschil tussen GZ en GGZ?

Basispsychologen kunnen geen hoofdbehandelaar zijn binnen de GGZ. Dit betekent dat basispsychologen werkzaam zijn onder een GZ-psycholoog of klinisch psycholoog. Er is dan regelmatig overleg over het verloop van de behandeling. Een GZ-psycholoog kan cliënten zelfstandig behandelen en mag een diagnose stellen.

Wat doe je als therapeut?

De psychotherapeut behandelt cliënten met complexe psychische problemen die vaak in de persoonlijkheid zijn geworteld. Zoals bijvoorbeeld om zoals angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, identiteitsstoornissen en gedragsstoornissen.

Wat is het verschil tussen een coach en een therapeut?

Een coach zorgt ervoor dat een persoon zijn/haar krachten optimaal benut en fungeert als een klankbord en katalysator, waardoor mensen kunnen groeien en met meer voldoening en plezier in balans kunnen leven. Therapie gaat ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven