Inhoudsopgave
Wat doet een vrijmetselaar?
De vrijmetselarij of (franc-)maçonnerie is een internationaal verbreid en regionaal gestructureerd genootschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. De leden worden vrijmetselaren (vrijmetselaars) (Engels: freemasons) of maçons genoemd.
Wat gebeurt er in de loge?
Een loge is binnen de vrijmetselarij in het algemeen een materiële plaats van ontmoeting en verpozing tussen of voor personen in tijd en ruimte. Binnen de bijzondere wereld van de vrijmetselarij spreekt men van vrijmetselaarsloge. Maar het begrip Loge kan op meer manieren worden ingevuld.
Wie zijn er lid van de vrijmetselarij?
K
- Johannes Kinker (1764-1845) — schrijver, filosoof en advocaat, hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde.
- Henri Knap (1911 – 1986) – journalist van het Parool, schrijver.
- Henri van Kol (1852-1925) — medeoprichter SDAP.
- Henk Koning (1933-2016) — staatssecretaris, president Algemene Rekenkamer.
Waar komt de naam vrijmetselarij vandaan?
Passer en Winkelhaak, symbolen van de Vrijmetselarij De vrijmetselarij wordt ook wel maçonnerie genoemd. En in Engeland worden vrijmetselaars freemasons genoemd. Het begrip ‘vrijmetselarij’ is afkomstig uit het Frans, waar men sprak van frère-maçons, letterlijk: broeder-bouwers.
Hoe herken je een vrijmetselaar?
Je hebt vrouwelijke en gemengde lijnen in de vrijmetselarij, maar bij Het Vrij Geweeten zijn het kerels onder elkaar. Wat in de loge uitgewisseld wordt, blijft altijd binnenskamers. Elkaar de maat nemen is er ook niet bij. Daar hebben de vrijmetselaars een mooi woord voor: comparitie.
Hoeveel vrijmetselaars?
de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden (G.O.N.) is een orde uitsluitend voor mannen die 163 loges telt in Nederland, de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Thailand, met ongeveer 6500 leden.
Wat betekend loge?
logé Het begrip logé heeft 2 verschillende betekenissen: 1) iemand die ergens logeert. iemand die bij een ander thuis de nacht doorbrengt; iemand die bij een ander blijft slapen; gast die bij iemand blijft slapen; gast die bij iemand logeert; logerende gast. 2) iemand die ergens tijdelijk verblijft.
Hoe word je lid van de loge?
Lid worden van de orde. Benader de loge bij je in de buurt. De makkelijkste manier om het initiatieproces op gang te brengen is om de Vrijmetselaarsloge bij je in de buurt te contacteren, een loge in de regio of provincie waar je woont. Het nummer staat meestal in het telefoonboek.
Welke bekende Nederlanders zijn vrijmetselaars?
Nederland telt 145 loges met samen circa 5600 leden. Bekende personen zoals koning Willem II, Multatuli, premier Drees en in het buitenland Charlie Chaplin, Winston Churchill en de Amerikaanse president J.F. Kennedy, waren vrijmetselaar.
Hoe word je lid van de vrijmetselaars?
Om een vrijmetselaar te worden moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je bent een man, als het om de mannenorde gaat; een vrouw als het om de vrouwenorde gaat. Er zijn ook gemengde orden. Je hebt een goede reputatie en je wordt aanbevolen door mensen om je heen.
Waar staat de vrijmetselarij voor?
De Vrijmetselarij is een internationaal genootschap, dat is opgedeeld in zogeheten loges. Doel van de vrijmetselaars is het bereiken van een hoger spiritueel en ethisch niveau. De Vrijmetselarij is vrijzinnig van aard, dat wil zeggen dat ze iedere vorm van dogmatisme in principe verwerpt. …
Hoe kom je bij de vrijmetselarij?
De Vrijmetselarij is een internationaal genootschap, dat is opgedeeld in zogeheten loges. Doel van de vrijmetselaars is het bereiken van een hoger spiritueel en ethisch niveau. Dat gebeurt door onderling overleg en geheime rituelen.
Hoe een vrijmetselaar te worden?
Hoe wordt je lid van de loge?
Hoe kan ik lid worden van de loge? “Je kan jezelf aanmelden als je aan bepaalde criteria voldoet, zoals bij gelijk welke vereniging. Maar de meest gebruikte manier is de coöptatie: je wordt gevraagd.
Waar komt het woord vrijmetselaar vandaan?
Passer en Winkelhaak, symbolen van de Vrijmetselarij De vrijmetselarij wordt ook wel maçonnerie genoemd. Het begrip ‘vrijmetselarij’ is afkomstig uit het Frans, waar men sprak van frère-maçons, letterlijk: broeder-bouwers. In het Engels werd frère-maçons verbasterd tot freemasonry.