Inhoudsopgave
Wat doet gezinszorg?
Gezinszorg helpt personen met diverse zorgbehoeften en hun omgeving. Gezinszorg omvat ook ondersteuning bij de opvoeding van en de zorg voor je kinderen (hulp bij wassen, aankleden, eten, naar school brengen, huiswerk,…).
Wie komt in aanmerking voor gezinszorg?
Iedereen die zorg nodig heeft, kan gezinszorg aanvragen! Jong of oud, ziek of met een beperking, met een gezin of alleenstaand. Je hebt bij de aanvraag van gezinszorg geen doktersattest of akkoord van het ziekenfonds nodig.
Wat is Urencontingent?
De Vlaamse Regering legt elk jaar met een besluit het totale aantal subsidiabele uren gezinszorg voor de diensten voor gezinszorg vast voor dat jaar. Vervolgens verdeelt de bevoegde minister die uren tussen de erkende diensten voor gezinszorg.
Wat zijn thuiszorgdiensten?
Thuiszorg is verzorging en verpleging die bij cliënten thuis wordt geleverd. De thuiszorg behoort tot de extramurale gezondheidszorg of eerstelijnsgezondheidszorg. De belangrijkste zijn verpleging, kraamzorg, huishoudelijke verzorging en persoonlijke verzorging, gespecialiseerde verzorging/verpleging.
Wat doe je als je in de thuiszorg werkt?
Thuiszorg is zorg die bij mensen thuis wordt gegeven. Het kan gaan om persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding, maar ook om huishoudelijke hulp. Deze zorg kan nodig zijn wanneer u, of iemand in uw omgeving door ziekte, handicap of ouderdom beperkt wordt in zijn handelen.
Wie kan beroep doen op Familiehulp?
Jong en oud, alleenstaanden en gezinnen, mensen met een zorgbehoefte en mantelzorgers: we zijn er voor iedereen. Heb je nood aan ademruimte in je drukke leven? Dan helpen wij je graag om je gezin, je job en je sociaal leven beter te combineren.
Wie kan beroep doen op thuiszorg?
Voor wie? Iedere persoon die in zijn thuissituatie, vanuit een bepaalde zorgbehoefte, nood heeft aan hulp, kan een beroep doen op een dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg.
Welke diensten bestaan er in de thuiszorg?
Diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg
- persoonsverzorging (wassen, aankleden, verzorging, enz.);
- hulp in het huishouden (koken, wassen en strijken, enz.);
- de schoonmaak van uw huis (poetsen, stof afnemen en stofzuigen, enz.);
- soms ook oppas;
- soms ook hulp bij karweitjes.
Wat doet de thuisverpleging?
Thuisverpleging is er voor personen die verpleging nodig hebben, bijvoorbeeld nadat ze uit het ziekenhuis ontslagen zijn of herstellen van een ongeluk of aandoening. Door thuisverpleging kan een persoon sneller het ziekenhuis verlaten en kan opvang in een residentiële voorziening vermeden worden.
Wat moet je doen om kraamverzorgster te worden?
De branche-erkende opleiding of MBO-opleiding Kraamzorg (of: Kraamverzorgende) op MBO-niveau 3 is de perfecte studie voor jou als je wilt werken met pasgeborenen, hun moeders en het gezin. Deze studie leert hoe je hulp, adviezen en begeleiding geeft.