Inhoudsopgave
Wat doet medicatie?
Als u een medicijn inneemt komt het via de maag en darm in het bloed terecht. Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het werken moet. Als het medicijn zijn werk heeft gedaan, verlaat de werkzame stof het lichaam weer. Daar zorgen de lever en de nieren voor.
Hoe weet ik welke medicijnen vergoed worden?
Een zorgverzekeraar bepaalt welke variant hij vergoedt. Soms vergoedt de zorgverzekeraar wel een andere variant van een medicijn. Bijvoorbeeld als u een allergische reactie heeft voor het medicijn dat wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan hierover regels hebben opgenomen in de polisvoorwaarden.
Welke medicijnen wordt het meest gebruikt?
Deze 7 medicijnen gebruiken we het meest
- Diclofenac. Diclofenac staat op plek 1 als meest gebruikte geneesmiddel in Nederland.
- Amoxicilline.
- Omeprazol.
- Doxycycline.
- Ibuprofen.
- Metoprolol.
- Salbutamol.
Wat doet apotheek?
De apotheek doet alles wat met medicijnen te maken heeft. Bijvoorbeeld het bereiden en controleren van medicijnen. Zodat u uw medicijnen veilig kunt gebruiken.
Wat is de eigen bijdrage voor medicijnen?
Eigen bijdrage: bijbetaling voor medicijn U betaalt een eigen bijdrage als er ook een goedkoper medicijn is dat u zou kunnen nemen. De eigen bijdrage is maximaal 250 euro per jaar. De rekening voor de eigen bijdrage krijgt u achteraf van uw zorgverzekeraar.
Waar vind ik informatie over medicijnen?
Waar vind ik informatie over medicijnen? U vindt informatie in de bijsluiter die u krijgt bij uw geneesmiddel. Ook krijgt u vaak van uw apotheker informatie over medicijnen. In de geneesmiddeleninformatiebank vindt u informatie over alle medicijnen die in Nederland zijn toegelaten.
Hoe kun je medicatieoverzicht opvragen?
Je kunt je medicatieoverzicht gratis opvragen bij de apotheek. Jij hebt een belangrijke rol in het actueel houden van het medicatieoverzicht. Je bent namelijk de enige die weet welke medicijnen je wel of niet slikt.
Welke medicijnen krijg ik vergoed?
Welke medicijnen krijg ik vergoed? Medicijnen die uw huisarts of specialist voorschrijft, krijgt u meestal vergoed uit de basisverzekering. Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor uw medicijn.
Wat zijn de hoofdgroepen van medicijnen?
Medicijnen worden naar werking en toepassing onderverdeeld in de volgende hoofdgroepen: allergie-middelen (= anti-allergica), bloed-middelen, calcium-regulerende middelen, centrale zenuwstelsel-middelen (psychofarmaca en neurologica), corticosteroïden (= ‘hormonen’), diagnostica (= middelen bij medisch onderzoek), gynecologische middelen,