Inhoudsopgave
Wat doet medicatie bij epilepsie?
Anti-epileptica is een groep van medicijnen die overmatige ontlading van de hersencellen proberen te onderdrukken en hierdoor epileptische aanvallen te voorkomen. Bij ongeveer 65 procent van de mensen werken anti-epileptica goed, deze mensen hebben in geheel geen epileptische aanvallen meer.
Kun je genezen van epilepsie?
Behandeling met medicijnen is meestal langdurig: meerdere jaren tot soms een leven lang. De medicijnen onderdrukken de aanvallen, ze genezen de epilepsie niet. Op grond van het soort aanvallen en de vorm van epilepsie kiest de neuroloog een medicijn. In principe is dat het middel met de minste bijwerkingen.
Wat is belangrijk bij anti-epileptica?
Naast het soort medicijn, is ook de dosis belangrijk. Die is per persoon verschillend. In de eerste weken van behandeling met een anti-epilepticum moet uw lichaam hieraan wennen. Bijwerkingen die dan kunnen optreden zijn: slaperigheid, moeheid, duizeligheid, dubbelzien, cognitieve stoornissen en stemmingsstoornissen.
Wat helpt tegen epilepsie aanval?
Wat te doen bij een epileptische aanval?
- Vermijd gevaarlijke situaties.
- Stop niets tussen de tanden.
- Probeer het hoofd te beschermen.
- Geef geen mond-op-mondbeademing.
- Houd de (krachtige) lichaamsbewegingen niet tegen.
- Maak knellende kleding los en neem de bril af.
Wat kan een epilepsie aanval uitlokken?
Enkele uitlokkende factoren zijn: Overmatig alcohol-, drugs- en medicijngebruik. Dit kan gelden bij zowel langdurig alcoholmisbruik als bij éénmaal veel te veel drinken. Een overdosis drugs of medicijnen – bijvoorbeeld antidepressiva en amfetamines – kan ook een aanval uitlokken.
Is een epileptische aanval gevaarlijk?
Epilepsie is over het algemeen gesproken geen levensbedreigende ziekte al zijn er wel uitzonderingen op deze regel. Het meest gekende voorbeeld van uitzonderlijke gevallen is dat mensen met epilepsie tijdens een epileptische aanval zich levensgevaarlijk verwonden.
Is epilepsie blijvend?
Het herstel na een gewone epileptische aanval is meestal volledig. Bij een langdurige aanval en zeker bij een status epilepticus neemt de kans op een hersenletsel met blijvende handicap en overlijden aanzienlijk toe.
Wat zijn de oorzaken van epilepsie?
Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben, zoals: Hersenbeschadiging tijdens de geboorte. Ontsteking van de hersenen of het hersenvlies. Hersenletsel als gevolg van een ongeval.
Waarom Keppra gebruiken?
Keppra is een geneesmiddel tegen epilepsie. Het middel kan als monotherapie worden gebruikt voor de behandeling van partieel beginnende aanvallen met of zonder secundaire generalisatie bij patiënten vanaf 16 jaar met recent vastgestelde epilepsie.
Hoe om te gaan met een epileptische aanval?
In het kort
- Vertel aan bekenden van u dat u epilepsie heeft.
- Voelt u een aanval meestal aankomen? Waarschuw de mensen om u heen nog snel.
- Bij het Nationaal Epilepsie Fonds kunt u twee handige dingen bestellen: kaartjes waarop staat wat de mensen om u heen wel of niet moeten doen als u een aanval heeft;