Inhoudsopgave
- 1 Wat doet radioactief afval?
- 2 Hoeveel radioactief afval produceert een kerncentrale?
- 3 Hoe lang duurt radioactief afval?
- 4 Wat is radioactief afval wikikids?
- 5 Is een kerncentrale gevaarlijk?
- 6 Wat gebeurt er als er een kerncentrale ontploft?
- 7 Wat is hoogradioactief afval?
- 8 Hoe lang blijft iets radioactief?
- 9 Hoe lang blijft radioactief afval radioactief?
- 10 Hoe ontstaat radioactieve straling?
- 11 Hoelang is uranium radioactief?
- 12 Hoe werkt radioactieve straling?
- 13 Hoe lang blijft de radioactieve stof in je lichaam en hoe lang blijft deze actief?
- 14 Wat gebeurt er met een mens als deze aan veel straling wordt bloot gesteld?
Wat doet radioactief afval?
Radioactief afval bevat stoffen die ioniserende straling uitzenden. Die straling is bijzonder energierijk. Ze kan veranderingen aanbrengen in de materie waarin ze doordringt. Daardoor kan ze levende weefsels beschadigen en is ze gevaarlijk voor mens en milieu.
Hoeveel radioactief afval produceert een kerncentrale?
“De hoeveelheid radioactief afval die de kerncentrale in Borssele produceert valt mee en is maar 1,5 kuub per jaar. Dat betekent dat je jaren nodig hebt voordat je er een zeecontainer mee kunt vullen”, zei VVD’er Mark Harbers daarover in het AD in de discussie over kernenergie.
Hoe kom je aan radioactief afval?
Waar komt radioactief afval vandaan?
- Exploitatie van kerncentrales die worden gebruikt voor de stroomopwekking of onderzoeksreactoren;
- Produceren van kernbrandstof en de opwerking daarvan;
- Ontmanteling van nucleaire installaties.
Hoe lang duurt radioactief afval?
Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.
Wat is radioactief afval wikikids?
Radioactief afval is afval dat ontstaat bij het maken van kernenergie. Dit afval geeft heel veel (radioactieve) straling, die heel gevaarlijk is voor mens en dier. Deze straling blijft nog duizenden jaren actief. Daarom moeten we het heel veilig zien op te bergen.
Wat is energie winnen wikikids?
Kernenergie wordt gemaakt door de kernen van atomen te splijten in een kerncentrale. Als je de kern van een atoom splijt komt er heel veel warmte (energie) vrij. Die warmte gebruik je om water te verwarmen.
Is een kerncentrale gevaarlijk?
Het grootste nadeel van kernenergie is het radioactieve afval uit een centrale, maar ook het afval van uraniumwinning en het sloopafval na sluiting van een kerncentrale zijn radioactief. Hoogactief radioactief afval blijft tienduizenden jaren straling afgeven en vormt zo een risico voor duizenden generaties na de onze.
Wat gebeurt er als er een kerncentrale ontploft?
Kerncentrales kunnen beschadigd raken of, zoals in Fukushima gebeurde, zelfs exploderen. De gevolgen van vrijkomende radioactieve straling kunnen catastrofaal zijn – hele landstreken kunnen voor duizenden jaren onbewoonbaar worden.
Wat wordt er gedaan met radioactief afval?
Afval uit de kerncentrale blijft enige tijd bewaard bij de reactor. Laag- en middelradioactief afval gaat in Nederland direct naar de COVRA: een bedrijf pal naast de kerncentrale in Zeeland waar radioactief afval in containers staat opgeslagen.
Wat is hoogradioactief afval?
Hoogradioactief afval bestaat uit splijtstofelementen die als brandstof in onderzoeks- reactoren zijn gebruikt, uit afval afkomstig van de productie van medische isotopen en uit opwerkingsafval van kernenergiecentrales.
Hoe lang blijft iets radioactief?
Hoe lang de halveringstijd is, hangt af van de samenstelling van het atoom. Sommige zijn zo instabiel dat ze binnen een seconde vervallen. Anderen hebben een halveringstijd van miljarden jaren, zelfs langer dan het bestaan van de aarde.
Hoe lang kernenergie?
In Borssele gaat splijtstof 4 jaar lang de reactor in en wordt daarna gerecycled om weer 4 jaar te worden ingezet. Met één lading splijtstof doe je dus 8 jaar. Kortom: de CO2-uitstoot is minimaal als je die afzet tegen de tijd dat je CO2 kunt besparen met kernenergie.
Hoe lang blijft radioactief afval radioactief?
Hoe ontstaat radioactieve straling?
Radioactiviteit komt van materie die spontaan ioniserende straling uitzendt. Het kan gaan om spontane splijting (desintegreren) van kernen van radionucliden. Anders dan bij chemische processen is dit sterk afhankelijk van de isotoop. Het proces gaat door totdat er een stabiele atoomkern is ontstaan.
Waar wordt radioactief afval opgeslagen?
Op dit moment wordt het radioactieve afval dat Nederland produceert bovengronds opgeslagen, bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in de gemeente Borsele in Zeeland. Daar ligt het prima, en er is ruimte genoeg voor de komende 100 jaar.
Hoelang is uranium radioactief?
In het algemeen wordt de duur van de opslag bepaald door de halveringstijd van de langstlevende isotoop met 10 te vermenigvuldigen. Bij een halveringstijd van 30 jaar wordt dus uitgegaan van een opslag voor 300 jaar. Bij langlevende isotopen kan dit oplopen tot honderdduizenden jaren.
Hoe werkt radioactieve straling?
Radioactiviteit is het natuurlijke proces waarbij instabiele atoomkernen spontaan vervallen naar stabiele atoomkernen. Daarbij zenden ze energie uit in de vorm van ioniserende (‘radioactieve’) straling. Radioactiviteit is overal en ‘radioactieve’ straling dus ook. Het komt uit het heelal en uit de aarde zelf.
Hoe radioactieve straling meten?
Zelfs met een eenvoudig meetinstrument is het onder gunstige omstandigheden mogelijk een vervallen kern te detecteren onder 1 biljoen niet-radioactieve atomen. Om radioactiviteit te meten worden geigertellers (of Geiger-Müller-tellers) ingezet. Goede meetapparatuur meet zowel gamma-, alfa-en bètastraling.
Hoe lang blijft de radioactieve stof in je lichaam en hoe lang blijft deze actief?
De radioactieve stof die bij de meeste onderzoeken gebruikt wordt, is Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere zes uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof ook via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
Wat gebeurt er met een mens als deze aan veel straling wordt bloot gesteld?
Directe effecten treden op kort nadat iemand is blootgesteld aan een hele hoge dosis radioactiviteit (vanaf 1 gray). Zo iemand kan stralingsziekte oplopen. Dit uit zich in misselijkheid, diarree en een toenemend tekort aan bloedlichaampjes. De kans op bloedingen en infectieziekten is hierdoor groter.