Inhoudsopgave
- 1 Wat doet Wet BIG?
- 2 Waarom is de Wet BIG belangrijk voor zorgvragers?
- 3 Waarom is de Wet BIG in het leven geroepen?
- 4 Wie vallen onder de Wet BIG?
- 5 Wat zegt de Wet BIG over verpleegtechnische handelingen?
- 6 Waarom is een BIG registratie belangrijk?
- 7 Welke beroepen kennen Big titelbescherming en worden in het BIG-register geregistreerd?
- 8 Welke handelingen vallen onder de Wet BIG?
Wat doet Wet BIG?
BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Het BIG-register is een onderdeel van de Wet BIG.
Waarom is de Wet BIG belangrijk voor zorgvragers?
Het doel van de Wet BIG is te zorgen dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook beschermt de Wet BIG patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners. Dit doet de Wet BIG onder andere met het BIG-register.
Waarom is de Wet BIG in het leven geroepen?
Doel. De Wet BIG is in het leven geroepen om de kwaliteit van de zorg geleverd door beroepsbeoefenaren te bevorderen. Daarnaast is het de bedoeling met deze wet om patiënten of cliënten te beschermen tegen ondeskundig of zorgvuldig handelen.
Welke beroepen moeten BIG geregistreerd zijn?
U kunt de BIG-registratie controleren van:
- apothekers;
- artsen;
- fysiotherapeuten;
- gezondheidszorgpsychologen;
- klinisch technologen;
- orthopedagogen-generalisten;
- physician assistants;
- psychotherapeuten;
Wat staat er in artikel 36 van de Wet BIG?
In artikel 36 van de Wet BIG wordt een opsomming gegeven van de dertien categorieën voorbehouden handelingen. Onder bepaalde voorwaarden mogen zij aan anderen opdracht geven om ook voorbehouden handelingen te verrichten. De voorbehouden handelingen mogen alleen worden uitgevoerd door bekwame beroepsbeoefenaren.
Wie vallen onder de Wet BIG?
Hier vallen de volgende beroepen onder: Apothekersassistent, Diëtist, Ergotherapeut, Huidtherapeut, Klinisch fysicus, Logopedist, Mondhygiënist, Oefentherapeut Cesar, Oefentherapeut Mensendieck, Optometrist, Orthoptist, Podotherapeut, Radiodiagnostisch laborant, Radiotherapeutisch laborant, Tandprotheticus, Verzorgende …
Wat zegt de Wet BIG over verpleegtechnische handelingen?
Er zijn 14 risicovolle handelingen die alleen deskundig en bekwaam zorgpersoneel mag uitvoeren. Dit zijn de voorbehouden handelingen. Een infuus inbrengen is bijvoorbeeld een voorbehouden handeling volgens de Wet BIG. Een infuuszak verwisselen is een risicovolle handeling, maar niet voorbehouden.
Waarom is een BIG registratie belangrijk?
Het BIG-register geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Deze zorgverleners kunnen zich in het BIG-register registreren als zij voldoen aan de wettelijke opleidingseisen die voor hun beroep gelden. Met een BIG-registratie mogen zij hun beroepstitel gebruiken.
Wat is een artikel 3 beroep?
Artikel 3-beroepen: hebben een wettelijk beschermde beroepstitel; moeten zich registreren in het BIG-register; vallen onder het tuchtrecht.
Wie is verantwoordelijk voor BIG registratie?
Het BIG-register is een taak die voortkomt uit de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het BIG-register wordt uitgevoerd door het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Welke beroepen kennen Big titelbescherming en worden in het BIG-register geregistreerd?
Met het voeren van een beschermde titel maken beroepsbeoefenaren aan publiek en verzekeraars duidelijk op welk gebied zij daadwerkelijk deskundig zijn. Bij wet worden 8 beroepen geregeld: apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen.
Welke handelingen vallen onder de Wet BIG?
Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen een deskundige mag doen. Voorbeelden van voorbehouden handelingen zijn: chirurgische en verloskundige handelingen, injecties en narcose toedienen. Wie deze handelingen mag doen, staat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).