Inhoudsopgave
Wat gebeurd er als salderen stopt?
Vanaf 2023 Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Als de regeling volledig is afgerond, krijg je 6 cent per kWh voor alle 2.500 kWh die je levert aan het net.
Waarom stopt saldering?
Omdat het steeds goedkoper wordt om zonnepanelen aan te schaffen, blijft het ook zonder subsidie interessant om je eigen zonne-energie op te wekken. Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het bovendien steeds aantrekkelijker om de energie die je met je zonnepanelen opwekt zélf te gebruiken.
Wat is afbouw salderingsregeling?
In oktober 2020 stuurde toenmalig minister Wiebes het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling naar de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel stelt dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder mogen salderen en dat vanaf 2031 het salderingspercentage 0 is.
Is afbouw salderingsregeling definitief?
Tweede Kamer verklaart afbouw salderingsregeling zonnepanelen definitief controversieel. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen definitief controversieel verklaard. Daarmee wordt de wet in de Tweede Kamer pas na de verkiezingen behandeld.
Waarom niet teveel zonnepanelen?
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Wat gebeurt er als je zonnepanelen niet aanmeldt?
Zonnepanelen aanmelden is met name belangrijk om een terugleververgoeding te krijgen voor de stroom die je teruglevert op het energienet. Zonder aanmelding kan de teruggeleverde stroom niet geregistreerd worden en kan de energieleverancier dit niet met je verrekenen.