Inhoudsopgave
Wat gebeurd er bij fotosynthese?
Fotosynthese is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit licht, omzetten in zuurstof en glucose (suiker).
Welke processen doen zich voor tijdens de Lichtreacties van de fotosynthese?
Bij de lichtreacties wordt lichtenergie omgezet in chemische energie. Hierbij wordt via fotolyse water gesplitst in H+-ionen, elektronen en zuurstof. De H+-ionen en elektronen worden gebruikt om uiteindelijk de energiedragende stoffen ATP en NADPH te maken.
Wat komt er vrij bij fotosynthese?
Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof.
Welke stoffen ontstaan bij de fotosynthese?
Fotosynthese
- Elk organisme is bezig met het afbreken van stoffen.
- Bij fotosynthese wordt onder invloed van zonlicht, zuurstof en glucose gevormd uit koolstofdioxide en water.
- De netto reactievergelijking van fotosynthese is dus:
Hoe doen planten aan fotosynthese?
Een plant neemt water op uit de grond via zijn wortels. Het zonlicht schijnt op de bladeren. Via de huidmondjes aan de onderkant van het blad ademt de plant koolstofdioxide in. Uiteindelijk ademt de plant zuurstof weer uit.
Waarom is er fotosynthese?
Fotosynthese is het proces waarbij planten, onder invloed van zonlicht, water en koolstofdioxide omzetten in glucose (C6H12O6) en zuurstof. Planten nemen het water op uit de bodem met hun wortels. De koolstofdioxide en de zuurstof worden via huidmondjes in het blad met de lucht uitgewisseld.
Doen planten altijd aan aerobe Celademhaling?
De ademhaling bij de plant is het proces van gaswisseling (vaak in de vorm van zuurstof en kooldioxide) tussen een plant en zijn directe omgeving. Deze dissimilatie vindt overdag ook plaats, maar dan is de aanmaak van zuurstof door assimilatie groter dan de opname van zuurstof voor dissimilatie.
Hoe werkt de Donkerreactie?
De donkerreactie. Tijdens de lichtreactie is de energie van het zonlicht omgezet in chemische energie en ‘opgeslagen’ in de moleculen ATP en NADPH. De donkerreactie gebruikt deze energie om koolstofdioxide om te zetten in glucose. In de Calvincyclus wordt in een aantal stappen koolstofdioxide omgezet.
Hoe heet het proces waarbij uit water en koolstofdioxide glucose gemaakt wordt?
Fotosynthese is een biochemisch proces waarbij de groene planten, de meeste algen en sommige bacteriën zonlicht als energiebron gebruiken om koolstofdioxide en water om te zetten in suiker. Dit gebeurt in de bladgroenkorrels door middel van het pigment chlorofyl.
Wat is verbranding bij planten?
Een plant verbruikt energie, net als een mens. Deze energie kan een plant vrij maken door bijvoorbeeld glucose te verbranden, waarbij de afvalstof koolstofdioxide vrij komt. Hierbij wordt net als in de mens zuurstof gebruikt. Dit proces heet verbranding.
Wat heeft plastic met fotosynthese te maken?
Doorbraak kunstmatige fotosynthese zou CO2 goedkoop in plastic om kunnen zetten. Wetenschappers worden steeds beter in het opvangen en omzetten van CO2 in bruikbare producten. Het nabootsen van het proces van fotosynthese in door de mens gemaakte apparaten wordt gezien als een heilige graal.
Welke stoffen maakt een plant van glucose?
Met behulp van glucose kan een plant andere stoffen maken: Zetmeel (opslaan in wortels en zaden) = reservestof. Vetten (opslaan in zaden) = reservestof. Eiwitten (nodig voor de groei van de plant) = bouwstof.