Wat gebeurde er op 12 mei 1940?

Wat gebeurde er op 12 mei 1940?

De 1e Duitse cavaleriedivisie is 12 mei aangekomen bij de Wonsstelling. Na een inleidende luchtaanval en artilleriebeschieting volgde de Duitse aanval. Rond het middaguur waren de troepen in de voorposten teruggedrongen. Dit werd door eenheden in Zurich gezien als bevel tot terugtrekking, wat vervolgens ook gebeurde.

Hoe verliep de aanval op Nederland?

Het kleine Nederlandse leger werd volkomen onder de voet gelopen door de Wehrmacht en het moest zich na vijf dagen vechten, op 14 mei, overgeven na het Bombardement op Rotterdam. Zeeland capituleerde pas op 18 mei, na het Bombardement op Middelburg.

Hoeveel Nederlandse soldaten zijn omgekomen tijdens de verdediging van Nederland?

Na het bombardement van Rotterdam op 14 mei besloot de Nederlandse legerleiding de verdediging te staken. Op 15 mei 1940 werd de overgave getekend. Aan Nederlandse zijde waren ongeveer 2.300 militairen en 1.500 burgers omgekomen, aan Duitse zijde sneuvelden bijna 2.000 militairen.

Waar is zwaar gevochten in Nederland?

,,Gelderland kent het hoogste aantal oorlogsslachtoffers van alle provincies”, vertelt historicus Machlien Vlasblom, die het onderzoek deed. ,,Er is hier zwaar gevochten, zowel aan het begin, bij de Grebbeberg, als aan het einde van de oorlog, toen het front hier lag.”

Wat gebeurde er in 1941?

Wat gebeurde er in 1941? Duitsland valt Rusland binnen en na de Japanse aanval op Pearl Harbor mengt de Verenigde Staten zich eind 1941 in de strijd. Engeland krijgt dan twee machtige bondgenoten en de kans op een geallieerde invasie wordt reëel.

Wat gebeurde er in mei 1940?

De Duitse aanval op Nederland in 1940 begon op 10 mei en betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Duitsland viel gelijktijdig ook Luxemburg en België binnen als onderdeel van Fall Gelb. Als extra drukmiddel en vergelding bombardeerden de aanvallers op 14 mei Rotterdam.

Wie vochten op de Grebbeberg?

De Slag om de Grebbeberg (11 – 13 mei 1940) is een episode tijdens de Duitse inval in Nederland, die werd gekenmerkt door hevige gevechten. Een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man probeerde bij de Grebbeberg ten oosten van Rhenen door de Grebbelinie te breken.

Waarom viel Duitsland Nederland aan?

De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi’s bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.

Wie was de baas in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Aan het hoofd kwam een rijkscommissaris (Reichskommissar), de Oostenrijker Arthur Seyss-Inquart; hij werd op 29 mei 1940 geïnstalleerd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven