Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als de spanning stijgt?
Ohm heeft experimenteel vastgesteld dan indien de spanning over een weerstand wordt verhoogd, de stroom door de weerstand toeneemt. Als de spanning over de weerstand afneemt, neemt de stroom ook af. Bijvoorbeeld: als de spanning over een bepaalde weerstand wordt verdubbeld, verdubbeld ook de stroom door deze weerstand.
Is weerstand constant?
De Wet van Ohm geldt zolang de weerstand constant blijft. Dat komt doordat de weerstand van heet materiaal groter is dan de weerstand van koud materiaal. Voer je de stroom op, dan zal de weerstand van de gloeidraad toenemen.
Wat beschrijft de wet van Ohm?
De wet van Ohm is een formule die wordt gebruikt om de relatie te berekenen tussen elektrische spanning, elektrische stroom en weerstand in een stroomkring. Voor mensen die leren over elektronica is de wet van Ohm, U = I x R, net zo belangrijk als de relativiteitstheorie van Einstein (E = mc²) is voor natuurkundigen.
Wat geeft de spanning u in Volt aan?
Elektrische spanning – ook bekend als het elektrische potentiaalverschil – is het verschil in potentiële elektrische energie tussen twee punten per eenheid van lading. In het SI-stelsel wordt dit uitgedrukt in volt (V). Als symbool voor de elektrische spanning wordt vaak het symbool U gebruikt.
Hoe bereken je warmteontwikkeling?
Q = m · c · ΔT Waarbij: Q is de warmte in joule (J) m is de massa in kilogram (kg) c is de soortelijke warmte in joule per kilogram per graad Kelvin (J kg-1K-1)
Is weerstand een grootheid?
Elke grootheid wordt gemeten in bepaalde eenheden. Het symbool voor weerstand is R, de meeteenheid is ohm (Q). Het verband tussen stroom, spanning en weerstand wordt uitgedrukt in de wet van Ohm.
Hoe bereken je de weerstand van een lamp?
De weerstand kun je altijd (ook bij een lampje) berekenen met R=U/I alleen is deze R NIET constant: Bij andere stromen en spanningen is de weerstand anders. Hoe je R kunt berekenen als je U en I niet weet hangt van de vraag af.