Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als de woningmarkt instort?
Wat zijn de gevolgen van een nieuwe sterke daling van de huizenprijzen? De huizenprijzen kunnen niet onbeperkt sterk blijven stijgen. Op den duur moet de omvang van de stijging afzwakken. Als de huizenprijzen namelijk sneller blijven stijgen dan de lonen, wordt een koophuis voor een steeds kleinere groep betaalbaar.
Is er een huizenbubbel?
De gemiddelde prijs van een koopwoning bereikte het tweede kwartaal van 2021 het historische bedrag van meer dan 400.000 euro. Dat betekent dat een woning in een jaar tijd maar liefst 20% duurder is geworden. Zo’n stijging is in ruim 25 jaar niet voorgekomen.
Wat doen de huizenprijzen in de toekomst?
De kenners van de bank spraken maandag in het Kwartaalbericht Woningmarkt de verwachting uit dat huizen dit jaar gemiddeld 8 procent duurder worden. Voor 2022 voorzien zij vervolgens een huizenprijsstijging van nog eens 4 procent. In 2022 zal zijn prijs verder stijgen tot bijna 410 duizend euro.
Waar stijgen de woningprijzen het hardst?
Bij de grote steden laat Den Haag de sterkste stijging zien, met een plus van 13,1 procent, gevolgd door Utrecht met een plus van 10,9 procent en Rotterdam met een plus van 9,8 procent. Amsterdam komt daarna met een gemiddelde prijsstijging van 8 procent op jaarbasis.
Waarom stortte de huizenmarkt in?
Toen tijdens de financiële crisis van 2008-2009 veel starters plotseling besloten langer thuis te blijven wonen, sloeg het op dat moment vrij lage woningtekort (wij schatten dat het slechts enkele tienduizenden woningen groot was) om in een klein overschot, waardoor de prijzen licht gingen dalen en de woningbouwers …
Wat gaan de huizenprijzen doen in 2021?
CPB verwacht dat er tot 2021 elk jaar 3,1 procent inkomensstijging is. Men verwacht dat de huizenprijzen met acht procent dalen, wanneer de hypotheekrente oploopt tot vier procent. Maar doordat de inkomens stijgen, zal het effect van de prijsdaling weer kunnen verminderen.
Hoe ontstaat een huizenbubbel?
Als de huizenprijzen gedurende een lange periode sneller stijgen dan de inkomens of huren, dan kan er een huizenbubbel ontstaan.
Waarom blijven de huizenprijzen stijgen?
„Door die lage rente zijn de woonlasten fors goedkoper. Huiseigenaren die de rente van hun hypotheek opnieuw laten vaststellen, kunnen op deze manier verhuizen naar een groter huis met lagere maandlasten.” Dat verklaart volgens hem waarom de prijzen zo erg kunnen stijgen.
Wat gaan de huizenprijzen doen 2022?
Huizenprijzen blijven in 2022 stijgen Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het wel over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven. Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 11,5%.
Wat doen de huizenprijzen in 2022?
In onze juniraming gingen we er nog van uit dat de huizenprijzen dit jaar met net geen 11 procent zouden stijgen, gevolgd door een verdere toename van 4,6 procent in 2022. Bij elkaar betekent het dat een gemiddeld gekocht huis in slechts twee jaar tijd 28 procent – meer dan 90.000 euro – duurder wordt.
Waar in Nederland stijgen de huizenprijzen het meest?
De woningprijzen stegen het hardst in Utrecht. In die provincie steeg de gemiddelde woningprijs met 12,0 procent op jaarbasis. In de stad Utrecht steeg de woningprijs in 2020 zelfs nog harder, met 12,9 procent. De gemiddelde prijsstijging in Amsterdam kwam uit komt op 6,9 procent, flink lager dan de rest van Nederland.
Waar stijgen de huizenprijzen het minst?
We verwachten dat de huizenprijzen dit jaar in alle regio’s fors stijgen, maar er zijn wel flinke regionale verschillen (figuur 6 en 7). In de COROP-regio’s Het Gooi en Vechtstreek en Groot-Amsterdam verwachten we in 2021 met 9 procent j/j de minste groei van huizenprijzen.