Wat gebeurt er als een pion de overkant haalt?

Wat gebeurt er als een pion de overkant haalt?

Als met een pion de rij wordt bereikt die het verst van zijn beginpositie is verwijderd, dan moet hij als deel van dezelfde zet, op hetzelfde veld worden vervangen door een nieuwe dame, toren, loper of paard van de kleur van de pion. De keuze van de speler is niet beperkt tot stukken die eerder zijn geslagen.

Kunnen pionnen Achteruitslaan?

Pion slaat achteruit Als je pion aan de overkant van het bord geraakt, mag je je pion inwisselen voor eender welk ander stuk. Dit heet promoveren. Elk stuk, behalve de pion kan achteruit slaan, dus om te mogelijkheid te krijgen om achteruit te kunnen slaan maakt het niet uit naar welk stuk je de pion promoveert.

Hoe heten de pionnen van schaken?

Elk veld heeft als voornaam een letter en als achternaam een cijfer. Het veld linksonder heet bijvoorbeeld a1, en het veld rechtsboven h8. De 4 velden in het midden van het bord waar de stukken(pionnen) op staan (d4, d5, e4 en e5) noemen we het centrum. Deze velden zijn belangrijk omdat daar vaak gestreden wordt.

Kan de koning slaan schaken?

Je kan nooit de andere koning slaan met je eigen koning. Dit komt door de regel dat aan het einde van je beurt de koning nooit schaak mag staan. Aangezien de koning maar 1 vakje kan bewegen, is het onmogelijk dat de twee koningen naast elkaar komen te staan.

Is het pion of pylon?

Verkeerspion (officieel pylon) of verkeerskegel voor het vrijhouden of afzetten van wegen of paden (meestal gedeeltelijk), vaak ook voor het waarschuwen van het verkeer op een gevaarlijke situatie.

Hoe heten de poppetjes van schaken?

Schaakstukken zijn de figuren (poppetjes) waarmee het schaakspel wordt gespeeld. Een volledige set schaakstukken, 32 stuks, bevat voor elke speler: een koning ♔♚…Zie ook.

Schaakstuk: ♔ koning · ♛ dame · ♜ toren · ♗ loper · ♘ paard · ♟ pion
Bijzondere zet: rokade · pionpromotie · en passant slaan

Waar staat de koning met schaken?

Beginpositie. De witte koning staat in de beginpositie op e1, naast de dame. De zwarte koning staat tegenover de witte koning op het veld e8.

Waar moet de koningin staan?

De witte dame staat in de beginstelling op het witte veld d1, de zwarte dame op het zwarte veld d8. Een geheugensteuntje om te onthouden waar de koning en dame in de beginstelling moeten staan is daarom: dame bekent kleur of dame kiest kleur.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven