Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als je 18 wordt?
Als uw kind 18 jaar wordt, is het financieel zelfstandig. Voor een aantal zaken wordt uw kind vanaf de 18e verjaardag zelf verantwoordelijk. Hij of zij moet bijvoorbeeld zelf een DigiD regelen, een zorgverzekering afsluiten en zorgtoeslag aanvragen.
Hoeveel geld krijg je als je 18 bent?
Doet u voltijd vmbo, havo, vwo of vavo en bent u 18 jaar of ouder? Dan kunt u tegemoetkoming scholieren krijgen. U krijgt de tegemoetkoming zolang u voortgezet onderwijs doet.
Wat mag je nog niet als je 18 bent?
Op de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er eigenlijk wettelijk gezien het meest. Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
Wat verandert er als je 18 wordt België?
Je kunt een huis huren of kopen, een lening afsluiten voor een auto of iets anders … Vanaf 18 jaar mag je, nadat je je rijbewijs gehaald hebt, ook rijden met de auto. En als je de Belgische nationaliteit hebt, moet je bij verkiezingen verplicht gaan stemmen.
Wat moet ik doen als mijn kind 18 jaar wordt?
18? Tien dingen die je moet doen of waar je over na moet denken
- Vraag een DigiD aan (als je die nog niet hebt)
- Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag.
- Check ook je andere verzekeringen.
- Regel je bankzaken.
- Zorg voor een buffer.
- Tegemoetkoming scholieren.
- Praat (met je ouders) over je geldzaken.
Hoeveel is de basistoelage?
Bedragen
Basistoelage | |
---|---|
Thuiswonend | € 120,28 |
Uitwonend | € 280,45 |
Welke zorgverzekering kiezen jongeren?
De basiszorgverzekering is voor iedereen hetzelfde. Maar er zijn speciale aanvullende pakketten waar gekeken is naar de zorgbehoefte van jongeren. Bijvoorbeeld: inentingen, ongevallen buitenland en fysiotherapie. Meestal kiezen jongeren de goedkoopste zorgverzekering, gezien ze relatief weinig risico lopen.
Waarom ben je volwassen als je 18 bent?
Maatstaven. Biologisch gezien is iemand volwassen als hij of zij lichamelijk volgroeid is. Een ander kenmerk van biologische volwassenheid is het zich kunnen voortplanten. Sociologisch wordt de volwassenheid in de west-europese samenlevingen pas later bereikt, en verbonden met het arbeidsleven.