Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als je bedorven kaas eet?
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Kun je bacteriën proeven?
Vertrouw niet blind op je neus of tong “Daar moet je echt mee oppassen”, waarschuwt Van der Vossen. “Sommige bacteriën kun je ruiken noch proeven. Dan lijkt het eten gewoon nog goed, maar kun je er toch ziek van worden.
Wat gebeurt er als je beschimmeld brood eet?
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets. Zelfs als je zwanger bent, of je hebt een broze gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Brood weggooien, niks aan de hand.
Waarom word je niet ziek van schimmelkaas?
Bovenal is het afhankelijk van schimmels die op oudere kazen groeien. Die veroorzaken giftige stoffen, mycotoxines genaamd. Als je die opeet, kan je problemen krijgen met je gezondheid. In het geval van blauwe kaas en Camembert zijn de kazen vooraf geselecteerd en is er geen enkel risico om ze op te eten.
Wat als je bedorven mozzarella eet?
Ook kan de kaas – die er wit uit hoort te zien – verkleuren of schimmelvlekjes vertonen. Bij normale kaas kun je de beschimmelde stukjes wegsnijden en de rest nog op eten, maar bij zachte kazen kan dit niet. Je moet een mozzarella dan ook weggooien als er beschimmelde plekjes op zitten.
Kan camembert bederven?
Met zachte en smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie moet je voorzichtig zijn. Je eet ze best op binnen de twee weken. Dit komt omdat de vochtigheid schadelijke bacteriën (zoals de listeriabacterie) aantrekt. Dit kan zelfs een voedselinfectie veroorzaken.
Hoe kun je bacteriën herkennen?
Bacteriën zijn kleine eencellige organismen die je met het blote oog niet kunt zien. Deze micro-organismen zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt bekijken. Bacteriën in bijvoorbeeld het eten zie, ruik en proef je niet.
Is schimmelkaas schadelijk?
In schimmelkaas zitten schimmels die niet schadelijk voor je zijn, zoals de blauwe aders in blauwaderkaas. De aders ontstaan door tijdens de rijping in de kaas te prikken. De schimmel die wordt gebruikt tijdens de productie van schimmelkazen is een Penicillium-soort, in een witte, groene of blauwe variant.
Waarom lijkt schimmelkaas bedorven?
Deze naam hebben ze te danken aan de blauwe, soms blauwgroenige ‘aders’ die door deze schimmelkazen heen lopen. Die aders ontstaan door tijdens de rijping in de kaas te prikken. Zo ontstaan er luchtkanaaltjes waarin de schimmels goed gedijen en blauwgroenige strepen vormen.