Wat gebeurt er met je buikspieren tijdens zwangerschap?

Wat gebeurt er met je buikspieren tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap wijken je buikspieren om ruimte te maken voor je groeiende baby. Het uiteenwijken van de rechte buikspieren (rectus abdominis) op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat (linea alba) die de rechte buikspieren met elkaar verbindt noem je een diastase.

Wat te doen aan uitgerekte buikspieren?

Allereerst is het belangrijk om op je houding te letten. Door een juiste houding, activeer je je buikspieren lichtjes en heb je kans op een sneller herstel van de diastase. Daarbij is de ademhaling ook van belang. Zorg dat je doorademt in je dagelijkse activiteiten, met name wanneer je kracht zet.

Waarom geen buikspieren als je zwanger bent?

Het bewust trainen van de rechte buikspieren wordt afgeraden tijdens de zwangerschap omdat het de diastase kan vergroten en te veel prikkeling aan de buik geeft. Sit-ups of crunches kun je dus beter vermijden. Zorg dat je lichaamstemperatuur niet teveel oploopt.

Hoe snel buikspieren terug na bevalling?

Een diastase verdwijnt in de meeste gevallen binnen zes maanden na de bevalling weer vanzelf. Het is dus normaal dat je tijdens je zwangerschap geen strakke buikspieren hebt. Verantwoord sporten tijdens je zwangerschap is juist heel belangrijk om de buikspieren onnodig ver te laten wijken.

Wat te doen bij gescheurde buikspier?

Bij een verrekte of gescheurde spier is het belangrijk eerst rust te nemen en pas daarna weer geleidelijk en voorzichtig te beginnen met sporten.

Welke sportoefeningen mag je doen als je zwanger bent?

Jumpen en joggen kun je beter niet meer doen als je langer dan 4 maanden zwanger bent. En ook je arm- en beenbeweging mogen niet te heftig zijn – de helft van de maximale bewegingsuitslag is meer dan voldoende. Trainingen met gewichten worden tijdens de zwangerschap wel afgeraden.

Waarom buikspieren niet gebruiken na keizersnede?

Ga nog niet direct aan de slag met een hele zware training van je buikspieren of core. Dan loop je namelijk het risico dat er te snel teveel druk wordt uitgeoefend op je diastase, waardoor je rechte buikspieren niet goed terug naar elkaar kunnen komen. Ook komt er te veel druk op het litteken op de buik.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven