Inhoudsopgave
- 1 Wat geldt wettelijk als loon?
- 2 Wat betaalt een werkgever per werknemer bovenop het salaris dat aan een werknemers wordt uitbetaald maar wat je dus niet op je loonstrookje ziet?
- 3 Wat als je te weinig betaald krijgt?
- 4 Wat betekent WW op loonstrook?
- 5 Kan een werkgever geld terugvorderen?
- 6 Hoe loon uitbetalen?
Wat geldt wettelijk als loon?
Het loon bestaat meestal uit geld. Fooien vallen daar niet onder. U mag daarnaast het volgende tot loon rekenen: Loon in natura zoals maaltijden, een telefoon of een abonnement op een krant.
Wat betaalt een werkgever per werknemer bovenop het salaris dat aan een werknemers wordt uitbetaald maar wat je dus niet op je loonstrookje ziet?
Het bedrag dat wordt afgetrokken van je brutoloon wordt gebruikt om belasting en premies mee te betalen. Maar al voor het brutoloon draagt je werkgever geld af. Dit zie jij niet op je loonstrookje, maar kun je nu wel zien in de vernieuwde Bruto/Netto-Check. Wij noemen dit het werkgeversdeel sociale lasten.
Wat als je te weinig betaald krijgt?
Als uw loon lager is dan het minimumloon, wordt u onderbetaald. Hij moet uw loon verhogen en achterstallig loon uitbetalen. Komt u er met uw werkgever niet uit, dan kunt u terecht bij de Inspectie SZW. U kunt ook nog naar de kantonrechter gaan.
Hoe werknemer uitbetalen?
U moet het loon contant of per bank betalen. Het netto minimumloon moet in ieder geval altijd via de bank. Verdient uw werknemer meer dan het minimumloon? Dan mag u het meerdere wel contant of in natura betalen.
Wat is jaarloon BT op loonstrook?
Jaarloon bijzonder tarief (BT) Het jaarloon BT is het fiscale jaarsalaris over het vorige jaar. Ben je in de loop van het jaar in dienst getreden bij Payroll Professionals, dan wordt je salaris omgerekend naar een jaarsalaris. Op basis van dit jaarloon wordt het percentage loonheffing voor het bijzonder tarief bepaald.
Wat betekent WW op loonstrook?
ZVW/WW/WIA, soms zelfs ZFW/WW/WAO/ZW/ZVW: Geeft aan of de werknemer verzekerd is voor de genoemde sociale verzekeringswetten (ZVW=zorgverzekeringswet, WW=werkloosheidswet, WIA=Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, ZFW=ziekenfondswet, WAO=wet arbeidsongeschiktheid, ZW=ziektewet, ZVW=zorgverzekeringswet).
Kan een werkgever geld terugvorderen?
Een werkgever kan in beginsel het te veel betaalde loon – als zeker is dat ten onrechte te veel is betaald – terugvorderen van de werknemer, omdat het te veel betaalde loon dan onverschuldigd is betaald.
Hoe loon uitbetalen?
Het loon moet in giraal geld worden uitbetaald. Dit wil zeggen: overgeschreven op een rekening. Voor werknemers die geen rekeningnummer hebben, moet het betaald worden via een circulaire cheque. De werknemer kan die cheque dan laten uitbetalen in het postkantoor.