Inhoudsopgave
Wat heb je nodig om in ondertrouw te gaan?
Welke documenten heb je nodig om in ondertrouw te kunnen gaan?
- Een afschrift van de geboorteakte (niet altijd)
- Een legitimatiebewijs van jullie beiden.
- Een (kopie) legitimatiebewijs van de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4 getuigen van 18 jaar en ouder)
Hoe heet de periode tussen ondertrouw en trouwen?
Bruidsdagen = De bruidsdagen is de periode tussen aantekenen (ondertrouw) en het feitelijke huwelijk. In deze periode wordt de bruiloft georganiseerd. Doorgaans duurde deze periode enkele weken.
Hoeveel tijd zit er tussen ondertrouw en trouwen?
U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten.
Hoe lang moet je in ondertrouw zijn?
U moet die “melding van voorgenomen huwelijk” minstens twee weken voor de geplande huwelijksdatum doen. Trouwt u niet binnen een jaar na die melding? Dan moet u opnieuw een melding doen. Voor het regelen van een partnerschapsregistratie geldt hetzelfde.
Wat heb je nodig voor geregistreerd partnerschap?
Net als bij ondertrouw, geef je het geregistreerd partnerschap aan in de gemeente waar jullie wonen. Tegenwoordig kan dit bij de meeste gemeenten heel gemakkelijk door digitaal een formulier in te vullen. Dit doen jullie minimaal twee weken voor de datum van het partnerschap bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Wat heb je nodig om te trouwen bij de gemeente?
Bij de huwelijksaangifte heb je de volgende papieren nodig, verkrijgbaar bij de afdeling burgerzaken in de gemeente waar je woont: Een recent afschrift van de geboorteakte, op te vragen op het gemeentehuis; Een recent uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) persoonsgegevens.
Welke gemeente in ondertrouw?
Wanneer je in ondertrouw gaat, kan je dit het beste doen bij de gemeente waar je wilt trouwen. Dit is met name uit praktisch oogpunt. Zo hoeven niet alle stukken verhuisd te worden van de ene gemeente naar de andere. In Nederland mag je trouwen in een andere gemeente dan de gemeente waarin je woont.
Is ondertrouw rechtsgeldig?
In ondertrouw gaan In de tijd dat je in ondertrouw bent hebben andere mensen de kans om bezwaar te maken tegen je huwelijk, daarna is er geen bezwaar meer mogelijk. In ondertrouw gaan is wettelijk verplicht.
Is ondertrouw nodig?
In Nederland is dit verplicht, zonder ondertrouw kan er dus geen huwelijk plaatsvinden. Als je wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan, meld je dit bij de ambtenaar van de burgerlijk stand of je doet dit digitaal bij de gemeente. Sinds 2016 is dit bij de meeste gemeenten mogelijk.
Kun je in elke gemeente trouwen?
Bij trouwen gaat het eigenlijk hetzelfde als bij een geregistreerd partnerschap. De ondertrouw moet in je eigen gemeente plaatsvinden, maar je mag wel in elke gemeente in Nederland trouwen.
Kun je in elke gemeente geregistreerd partnerschap?
Locatie geregistreerd partnerschap Als geen van beide partners in de gemeente woont waar je het partnerschap wilt laten registreren, kun je bij de aangifte aangeven in welke andere gemeente je dit wilt doen. Ook kun je een geregistreerd partnerschap aangaan op alle daartoe door de gemeente aangewezen locaties.