Wat hebben de EU landen afgesproken over vluchtelingen?

Wat hebben de EU landen afgesproken over vluchtelingen?

Alle vluchtelingen die de EU binnenkomen, mogen asiel aanvragen. Mensen zonder recht op asiel moeten terugkeren naar hun land van herkomst. Of naar een ander land dat veilig is. De EU respecteert de mensenrechten van de vluchtelingen.

Welke migranten hebben de grootste kans om asiel in Europa te krijgen?

416.860 asielzoekers vragen in 2020 bescherming in een EU-land (zonder Verenigd Koninkrijk), bijna een derde minder dan in 2019. 15% daarvan was afkomstig uit Syrië (63.455 mensen). Duitsland en Frankrijk vangen daarvan samen ruim 40% op.

Waarom geen vluchtelingen toelaten?

Veel van die landen kunnen de grote aantallen vluchtelingen niet aan: er is een groot tekort aan werk, onderwijs en voedsel. Vluchtelingen krijgen daardoor vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Opvangkampen zitten overvol en veel vluchtelingen worden aan hun lot overgelaten.

Hoe is de opvang van migranten aan de buitengrenzen van Europa geregeld?

Sinds 2016 bestaat er een Europese grens- en kustwacht, Frontex. Sinds 2019 heeft de Europese grenswacht de bevoegdheid om, onder het gezag van de lidstaat waar ze aan werk zijn, langs de grens identiteitscontroles uit te voeren, personen te onderscheppen en toegang aan de buitengrenzen toe te staan of te weigeren.

Welk land neemt geen vluchtelingen op?

Polen en Hongarije Ook Nederland neemt minder mensen op dan het zou moeten. Maar Polen en Hongarije spanden de kroon – beide landen namen niet één asielzoeker op.

Welk Europees land heeft de meeste vluchtelingen?

Duitsland vangt de meeste vluchtelingen op in Europa, gevolgd door Nederland en Italië, althans dat denkt veruit de meerderheid van de ondervraagden, een representatieve steekproef onder Nederlanders van 18-75 jaar.

Welk Europees land ontving naar inwonertal de meeste asielaanvragen?

In deze tabel heeft Cyprus de meeste asielaanvragen per 1.000 inwoners (3,42%), gevolgd door Griekenland (1,93%), Malta (1,46%) en Spanje (0,77%). In dezelfde periode ontving Nederland 0,29 asielaanvragen per 1.000 inwoners. Het EU-gemiddelde was 0,38.

Hoe komen de meeste vluchtelingen naar Europa?

In 2018 waren Eritrea, Syrië, Afghanistan, Irak onder de meest voorkomende landen van herkomst van asielzoekers die de oversteek waagden (Bron: UNHCR). Dit zijn landen waar veel vluchtelingen vandaan komen. Uit andere landen komen ook veel migranten die om andere redenen naar Europa reizen dan om bescherming te zoeken.

Hoe reizen de vluchtelingen?

Verreweg het grootste aantal vluchtelingen bereikt het land van bestemming door op reguliere wijze het vliegtuig te pakken en de grens te passeren met geldige reisdocumenten of visa, stelt Frontex, die de EU-buitengrenzen in de gaten houdt.

Waarom moet Nederland meer vluchtelingen toelaten?

Immigratie zorgt voor een instroom van nieuwe kennis en nieuwe ideeën, wat economische activiteit stimuleert. De vluchtelingen zijn bovendien veelal hoogopgeleid. Hun talenten kunnen worden benut, bijvoorbeeld om braindrain in de Nederlandse krimpregio’s tegen te gaan.

Wie bepaalt het vluchtelingenbeleid in Europa?

Asiel en migratie is een beleidsterrein waarop zowel de EU als de individuele lidstaten bevoegdheden hebben. De EU mag bijvoorbeeld de bewaking aan de EU-buitengrenzen versterken, terwijl de individuele lidstaten beslissen over de integratie van migranten in hun land.

De EU ondersteunt de opvang van vluchtelingen in de buurt van het land waar zij vandaan komen. Dan hoeven ze minder gevaarlijke reizen te maken. En kunnen ze makkelijker terug naar hun eigen land, als het daar weer veilig is.

Waarom zouden we vluchtelingen moeten opvangen?

Vluchtelingen worden vaak als zondebok aangewezen voor maatschappelijke problemen, en als profiteurs van de gastvrijheid van het land dat hen opvangt. In veel landen hebben vluchtelingen en migranten minder kans op een baan of woning.

Waarom zijn vluchtelingen welkom in Nederland?

Iedereen die zich onveilig voelt in zijn of haar eigen land kan in feite asiel zoeken in Nederland, dat is een fundamenteel mensenrecht. Maar als je uit een veilig land komt en niet kunt aantonen dat je daar het risico loopt op vervolging dan ben je volgens het officiële VN-verdrag geen vluchteling.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven