Wat hebben het landschap van Mercurius en dat van de maan van de aarde met elkaar gemeen?

Wat hebben het landschap van Mercurius en dat van de maan van de aarde met elkaar gemeen?

De planeet is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius vanwege de snelle omloop om de zon. Net als de Aarde is het een terrestrische planeet met een vast oppervlak dat veel overeenkomsten vertoont met dat van de Maan. Opmerkelijk is dat deze kleine planeet een sterk magnetisch veld vertoont. Mercurius heeft geen manen.

Wat is de volgorde van alle planeten?

Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.

Hoe ziet Mercurius er uit?

Het uiterlijk van Mercurius lijkt erg veel op dat van onze eigen maan. Het planeetoppervlak is bezaaid met kraters, terwijl net als op de maan ook vlakkere gebieden voorkomen. Het oppervlak is duidelijk erg oud en al miljarden jaren onveranderd.

Welke planeet heeft een rotatietijd van 59 aardse dagen?

De rotatie om de as duurt 59 aardse dagen, terwijl de rotatie om de zon 88 aardse dagen duurt. De eigen rotatie van Mercurius zorgt er dus voor dat de zon veel trager aan de hemel verschuift dan op de aarde: tussen twee zonsopgangen liggen 176 aardse dagen, oftewel drie asomwentelingen!

Hoe koud is het op Neptunus?

Op Neptunus duurt één jaar bijna even lang als 165 jaar op aarde. Net als Uranus, bestaat de atmosfeer van Neptunus uit waterstof, helium en methaan. Het binnenste is gevuld met ijs en misschien een kern van rotsmateriaal. De atmosfeer is met 220 graden onder nul heel koud.

Wat is de kleur van Mercurius?

De kleuren van de acht planeten in ons zonnestelsel zijn al langer bekend: Mercurius is grijs, Venus is beige, de aarde is blauw, Mars is rood, Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel en Uranus en Neptunus zijn blauw.

Hoe heet kan het worden aan de zonkant van Mercurius?

Hoewel Mercurius inderdaad dicht bij de zon staat – op 60 miljoen kilometer afstand, versus 150 miljoen kilometer voor de aarde – kan het er behoorlijk koud zijn. Aan de polen op de schaduwkant daalt het kwik tot min 170 graden Celsius. Tegelijk kan het aan de zonkant, rond de evenaar, meer dan 400 graden worden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven