Wat heeft de Berlijnse blokkade te maken met de koude oorlog?
Het doel van de Russische leider Josef Stalin met de blokkade was om de westelijke geallieerden te dwingen te kiezen tussen het opgeven van hun plan om een aparte West-Duitse staat te vormen en het opgeven van West-Berlijn. Dat eerste was voor hem het belangrijkst; Berlijn was voor hem slechts een ruilmiddel.
Hoe zijn de BRD en DDR ontstaan?
In mei 1949 werd de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) opgericht. Het was een tijdelijke staat, benadrukten de West-Duitse politici, in afwachting van een vereniging. Maar in oktober volgden de communisten in het oosten met een eigen staat: de DDR. De Duitse deling was een feit.
Wat hebben het IJzeren gordijn en de Berlijnse Muur gemeen?
In de tweede plaats was het IJzeren Gordijn een plastische aanduiding van de mijnenvelden, de tankgracht, het prikkeldraad, de wachtposten en torens die de twee ideologieën kunstmatig scheidden. Daarbij hoorde ook de voormalige muur die Oost-Berlijn scheidde van West-Berlijn en de grens tussen Oost- en West-Duitsland.
Wat is het verschil tussen Oost en West-Berlijn?
Het beste antwoord West Berlijn was onderdeel van de Bonds Republiek Duitsland (West Duitsland) en Oost Berlijn was de hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek (Oost Duitsland). West Berlijn was daarmee een “echte westerse stad” met alle vrijheden die in de BRD ook golden.
Waarom ontstond de DDR?
Het land ontstond in 1949 in het door de Sovjet-Unie bezette deel van het verslagen Duitsland. De oude deelstaten van vóór de DDR werden hersteld. Voor de Sovjet-Unie, die dit gebied in 1944/1945 als bezettingszone kreeg toegewezen, was de DDR strategisch belangrijk.
Welke gebeurtenis uit de Koude Oorlog was de aanleiding voor het oprichten van de DDR en de BRD?
De aanleiding voor het ontstaan van de BRD en DDR: afzonderlijke munten. Cruciaal was, naast de hierboven genoemde ontwikkelingen, de introductie van een eigen West-Duitse Mark, de D-Mark, in de westelijke bezettingszones op 20 juni 1948. Drie dagen later kwamen de Russen met een eigen Ostmark.