Wat heeft een vulkaan met aardrijkskunde te maken?

Wat heeft een vulkaan met aardrijkskunde te maken?

Door de endogene krachten van binnen uit de aarde drijven de continenten. Hierdoor kunnen de platen langs elkaar heen, van elkaar af of naar elkaar toe drijven. Een aardbeving kan in alledrie van de ze gevallen ontstaan. Als de platen van elkaar af en naar elkaar toe drijven, kunnen er vulkanen ontstaan.

Hoe onstaan Vulkaanen?

Een vulkaan ontstaan doordat de aardkorst bestaat uit tektonische platen. Deze tektonische platen bewegen door convectiestromen. Met name aan de randen van de platen zie je vulkanisme. Er zijn drie situaties waarbij vulkanen gevormd kunnen worden: bij convergentie, divergentie en hotspots.

Waar zijn vulkaanen te vinden?

Vulkanen zijn dan ook te vinden aan de randen van deze tektonische platen. Juist hier komen ze voor, omdat de magma daar de aardkorst kan bereiken. Vulkanen komen niet altijd voor aan de randen van tektonische platen. Wanneer een vulkaan midden op een tektonische plaat ontstaat, noem je het een hotspot.

Wat komt het woord vulkaan van?

Het woord vulkaan komt van Vulcano, een eilandje boven Sicilië. De Romeinen geloofden dat de god Vulcanus daar leefde en wapens maakte voor de goden. Zij dachten dat de vulkaanuitbarstingen de vonken waren van het vuur waarin hij zijn wapens smeedde. Soms stroomt er lava uit.

Waar ligt de grootste vulkaan ter wereld?

De meeste vulkanen liggen trouwens heel diep in de oceanen en zijn dan meestal plat en breed van vorm. De grootste nog werkende vulkaan ter wereld ligt in Ecuador (Zuid-Amerika ). Deze is maar liefst 5897 meter hoog. Welke vulkaantypes zijn er? Op de aarde zijn er minstens wel 1500 vulkanen.

Wat kan een vulkaan er anders uitzien?

Ze kunnen er ook heel anders uitzien: als gewone scheuren in de grond of als ronde meertjes met helder water. Eigenlijk is een vulkaan alleen maar een gat of een scheur in de grond, waar gloeiend vloeibaar gesteente en gas uit komt. Dit vloeibare gesteente heet lava.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven