Inhoudsopgave
Wat heeft kanker met celdeling te maken?
Kanker is ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De cellen kunnen niet meer stoppen met delen en groeien in omliggende weefsels. Soms zaaien ze uit naar andere delen van het lichaam.
Hoe ontstaat kanker biologie?
Kanker ontstaat door veranderingen in het DNA. Zo’n verandering heet een mutatie. Bij kanker gaat het vooral om mutaties in genen die een rol spelen bij de groei en deling van cellen. Door een mutatie kan een gen het signaal geven dat de cel moet delen.
Wat zijn mutaties bij kanker?
Kanker ontstaat wanneer het erfelijke materiaal van de cel (DNA) wordt beschadigd zonder te worden hersteld. Die beschadigingen heten mutaties. Wanneer genoeg mutaties zich hebben opgehoopt in één cel is de eerste kankercel ontstaan.
Wat kan het ontstaan van een gezwel bevorderen?
Door de verkeerde celdeling ontstaat in dat orgaan een gezwel. Een ander woord voor gezwel is tumor. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Soms ontstaat kanker in weefsels of cellen die op verschillende plaatsen in het lichaam zitten.
Waarom is celdeling belangrijk voor organismen?
Het is belangrijk dat cellen delen, want zo kan je groeien en kunnen je wondjes genezen. Het is ook belangrijk dat cellen op bepaalde momenten weer stoppen met delen. Als een cel niet meer kan stoppen met delen terwijl dit wel moet, dan kan dat leiden tot de ziekte kanker.
Waardoor groeit kanker?
Normale cellen groeien en delen zich om oude cellen te vervangen. Kanker ontstaat als de normale groei van de cel plots versnelt waardoor kankercellen zich ongecontroleerd beginnen te delen, doorgroeien in het omliggende weefsel en daar schade aanrichten. Bij de meeste kankers vormen deze cellen een knobbel of tumor.
Waar groeit een tumor van?
Een kwaadaardige tumor kan in omliggende weefsels en organen groeien. Ook kunnen de cellen losraken. De kankercellen kunnen via het bloed en/of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Ze kunnen zich daar vasthechten en uitgroeien tot nieuwe tumoren.
Hoe groot is de kans op kanker bij kinderen?
Minder dan één procent van alle kankers doet zich voor op kinder- of adolescentenleeftijd (van 0 tot 19 jaar). Kanker bij kinderen blijft daarmee een extreem zeldzame ziekte. De meest voorkomende kankers bij mannen zijn prostaatkanker, longkanker en dikkedarmkanker.
Welke soort kanker is niet te genezen?
Maar de overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%). Maar voor bijvoorbeeld patiënten met long- of alvleesklierkanker is de 5-jaarsoverleving veel slechter: voor longkanker 20% en bij alvleesklierkanker maar 5%.
Wat is een Kiembaanmutatie?
Bevat een BRCA-gen al bij de geboorte een mutatie die de kans op kanker verhoogt? Dan heeft iemand een erfelijke aanleg. Zo’n mutatie heet een kiembaanmutatie. Dit zorgt voor een verhoogd risico op borstkanker of eierstokkanker.
Wat doet een chemokuur met je lichaam?
Wat is chemotherapie? Bij chemotherapie krijgt u stoffen toegediend die kankercellen doden of de celdeling remmen. Deze stoffen heten cytostatica. Ze verspreiden zich via het bloed door het hele lichaam.