Wat houd zwangerschapsverlof in?

Wat houd zwangerschapsverlof in?

Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.

Wat als feestdag in zwangerschapsverlof valt?

Soms kan een feestdag vallen in een periode waarin je werknemer afwezig is wegens ziekte, moederschapsrust, vakantie, tijdelijke werkloosheid wegens overmacht,… Als de feestdagen vallen in een bepaalde periode na de start van de afwezigheid, zal je als werkgever deze feestdagen moeten betalen.

Is zwangerschapsverlof verplicht?

Vrouwen hebben recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof, totaal 16 weken dus. Uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende datum is het verplicht om met zwangerschapsverlof te gaan. De periode die je voorafgaand aan je bevalling niet opneemt, kun je na de bevalling alsnog opnemen.

Is zwangerschapsverlof ziektewet?

Bent u ziek tijdens de flexibiliseringsperiode, en is uw zwangerschapsverlof nog niet ingegaan? Dan krijgt u een Ziektewet-uitkering totdat uw zwangerschapsverlof ingaat. De hoogte van deze Ziektewet-uitkering is 100% van uw dagloon. Als uw zwangerschapsverlof ingaat, dan krijgt u een zwangerschapsuitkering.

Hoe lang zwangerschapsverlof in de zorg?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Welk loon tijdens zwangerschapsverlof?

De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.

Wat als feestdag in verlof valt?

Wat nu? Als je toch werkt op een feestdag of een vervangingsfeestdag, dan heb je recht op betaalde inhaalrust en je normale loon van een gewone werkdag, inclusief alle premies en voordelen in natura.

Wat als een feestdag in het weekend valt?

Principe. Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of met een andere normale inactiviteitsdag van de onderneming (meestal een zaterdag), moet die feestdag binnen hetzelfde kalenderjaar vervangen worden door een dag waarop er normaal wel gewerkt wordt in de onderneming.

Is zwangerschapsverlof betaald?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof.

Is zwangerschapsverlof vangnet?

Ziek door zwangerschap of bevalling Wel mag u vragen of zij onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt. Een van de vangnetbepalingen is ziek door zwangerschap of bevalling. Let op: officieel hoeft uw werkneemster niet te melden onder welke vangnetbepaling zij valt.

Hoe lang in Ziektewet na bevalling?

Dan heeft u recht op een Ziektewet-uitkering. Meld u ziek bij uw werkgever. Hij vraagt dan de uitkering voor u aan. De Ziektewet-uitkering is gelijk aan uw dagloon en duurt maximaal 2 jaar.

Wat is zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof is strikt genomen alleen het verlof waar je recht op hebt vóór je bevalling. Het verlof na je bevalling wordt officieel bevallingsverlof genoemd. In de praktijk wordt met zwangerschapsverlof vaak de totale verlofperiode voor en na de bevalling bedoeld.

Hoe lang is het zwangerschaps- en bevallingsverlof?

Zwangerschaps- en bevallingsverlof: hoelang en wanneer? Als u zwanger bent, heeft u recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. Bevallen voordat het zwangerschapsverlof ingaat.

Wat is extra bevallingsverlof?

Extra bevallingsverlof. Als je baby na de geboorte langer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet blijven, heb je recht op extra bevallingsverlof. Je mag hierbij het aantal dagen dat je kindje ná de eerste 7 dagen in het ziekenhuis ligt, optellen bij je bevallingsverlof, met een maximum van 10 extra weken.

Hoe lang gaat het verlof in bevalling?

Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan. Na uw bevalling heeft u recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven