Wat houdt de moedernegotie in?

Wat houdt de moedernegotie in?

De moedernegotie (moeder van alle handel) was de handel met de landen rond de Oostzee die door kooplieden uit Amsterdam vanaf de Late Middeleeuwen werd gedreven. De lucratieve Oostzeehandel legde de basis voor de Gouden Eeuw van de Nederlandse republiek.

Waarom ontstond de moedernegotie?

De Oostzeehandel vormde in de Gouden Eeuw de basis voor de welvaart van de Republiek. Deze handel was van cruciaal belang, zo constateerden ook tijdgenoten. Daarom spraken zij over de Oostzeehandel als de ‘moedernegotie’.

Wat is moedernegotie wikikids?

De handel met de Oostzee was heel belangrijk. Het ging om handel met Danzig (Gdansk), Riga en Tallinn, het belangrijkste product was graan met name rogge voor de armen. De handel was voor Holland heel belangrijk omdat je in Holland geen graan kon verbouwen omdat veen te nat is.

Wat is de Oostzeevaart?

Handel van Hollanders via de zeestraat de Sont met de Oostzee.

Wat was het belangrijkste handelsgebied van de Republiek?

Vooral in het Oostzeegebied was het een veel gezien schip. De Oostzee was voor de Nederlanders in de 16de tot de 19de eeuw het belangrijkste handelsgebied en de handel met dit gebied werd de ‘moedernegotie’ genoemd.

Welke goederen haalden schepen van de Nederlanden uit het Oostzeegebied?

Die handel op de Oostzee draaide voor een belangrijk deel om graan. Sinds de Middeleeuwen haalden Nederlanders met schepen rogge en tarwe uit de gebieden rond de Baltische Zee. Die verkochten ze in Amsterdam en aan andere West-Europese landen, en daarmee profiteerden ze van de prijsverschillen tussen oost en west.

Wat zijn de oorzaken van de Gouden Eeuw?

De eerste oorzaak van de Gouden Eeuw was de bijzondere positie van de Republiek in staatkundig opzicht. Doordat de steden de meeste macht hadden, werden de wetten en regels ook beïnvloedt door wat de steden het belangrijkste vonden: de handel. Hierdoor werd het bestuur zo gevoerd dat het gunstig was voor de handel.

Wat is de Sontvaart?

ommelandvaart = (ommelandvaart, beltvaart, sontvaart) de vaart van en naar de Oostzee, waarbij men om Denemarken heen voer.

Welke producten werden er verhandeld in de Oostzeevaart?

Het merendeel van de door Oostzaanse kooplieden bevrachte schepen ging ‘ballastscheeps’ en in konvooi (om kapers af te schrikken) naar Frankrijk. Daar werd zout (of soms wijn) geladen. Deze producten werden niet naar Amsterdam, maar rechtstreeks naar de Oostzee gebracht.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven