Wat houdt een beelddenker in?
Beelddenkers denken in beelden en gebeurtenissen en niet in woorden en begrippen. Beelddenken is een fundamenteel andere manier van denken! Beelddenkers zijn visueel, maar daarnaast ook ruimtelijk ingesteld. Ze werken het liefst met hun ogen en hun opgedane ervaringen.
Wat zijn visueel ruimtelijke taken?
Visueel-ruimtelijk inzicht is dat je in staat bent om afstanden en verhoudingen te schatten en dat je verbanden kunt zien tussen informatie die je ziet. Dan vinden mensen het moeilijk om de goede informatie uit plaatjessommen te halen of om zich sommen en oplossingen visueel voor te stellen.
Hoe denken niet beelddenkers?
Zij denken niet in woorden, maar in beelden. Daarom wordt het lesmateriaal niet begrepen en onthouden. Vaak hebben kinderen die beelddenken een leerachterstand of denkt men aan dyslexie.
Wat ziet een beelddenker?
Beelddenkers zijn visueel, maar daarnaast ook ruimtelijk ingesteld. Ze werken het liefst met hun ogen en hun opgedane ervaringen. Omdat beelddenkers in beelden denken en niet in taal, hebben ze moeite met de ‘vertaling’ naar de juiste woorden. Vaak hoor je ze dan ook praten in termen als: dinges, danges, je weet wel!
Wat is een beelddenker kind?
Bij het horen van het woord ‘bloem’ zien de meeste kinderen de letters van dit woord in hun hoofd, maar voor een kleinere groep kinderen werkt dit anders. Deze groep noemt men beelddenkers; bij het denken aan het woord ‘bloem’ zien deze kinderen geen letters, maar een beeld van een bloem.
Waar heb je ruimtelijk inzicht voor nodig?
Ruimtelijk inzicht is het inzicht dat nodig is om je te kunnen oriënteren en positioneren in een ruimtelijke omgeving. Daarvoor is niet alleen kennis nodig van de vormen en objecten die je in een ruimte kunt aantreffen. Je moet je ook kunnen voorstellen hóé die vormen en objecten zich in de ruimte kunnen voordoen.
Wat is het tegenovergestelde van een beelddenker?
Naast meer visueel ingesteld zijn, hebben beelddenkers meer vaardigheden tot hun beschikking! Bijvoorbeeld meerdere oplossingen hebben voor een probleem, out-of-the-box kunnen denken en snel kunnen schakelen of ruimtelijk (3D) voorstelling maken. Het tegenovergestelde van beelddenken is woord of begripsdenken (talig).