Inhoudsopgave
- 1 Wat houdt een Boedelvolmacht in?
- 2 Wie erft bij minderjarig kind?
- 3 Is Boedelvolmacht verplicht?
- 4 Wat is de taak van een executeur?
- 5 Wie erft bij overlijden alleenstaande met kind?
- 6 Wie erft er als er geen testament is?
- 7 Hoe verwerp ik een erfenis?
- 8 Wat regelen bij wilsonbekwaamheid?
- 9 Hoe wordt het boedelregister bijgehouden?
Wat houdt een Boedelvolmacht in?
In een boedelvolmacht wordt afgesproken welke handelingen de gevolmachtigde wel en juist niet mag uitvoeren. Denk daarom goed na over wat je als erfgenaam geregeld wil hebben, of er bijvoorbeeld een maximum bedrag is tot waar de boedelgevolmachtigde mag tekenen en hoe lang de boedelvolmacht geldig is.
Wie erft bij minderjarig kind?
Als kinderen erven als ze minderjarig zijn, moet iemand voor hen hun vermogen beheren. Als er geen speciale voorzieningen zijn, is dat de wettelijke vertegenwoordiger van de kinderen: de ouder(s) of de voogd. Minderjarige kinderen kunnen niet zelf over hun vermogen beslissen, dus ook niet over vermogen dat zij erven.
Is Boedelvolmacht verplicht?
Ben ik verplicht om een boedelvolmacht af te geven? Nee, u bent niet verplicht om een volmacht aan een ander af te geven. In de verklaring van erfrecht wordt dan vermeld dat u geen volmacht heeft afgegeven en dus zelf bevoegd bent.
Waarom Boedelvolmacht?
Voordelen boedelvolmacht Enkele voordelen zijn: niet elke erfgenaam hoeft voor elke kleinigheid een handtekening te zetten; erfgenamen kunnen het afhandelen van bepaalde zaken uit handen geven; het kan onnodige ruzies tussen de erfgenamen voorkomen.
Wat zet je in een levenstestament?
In een levenstestament legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als u dit zelf niet meer kunt. En op welke manier die persoon dat zal doen. Zo houdt u zelf de regie.
Wat is de taak van een executeur?
De executeur regelt de erfenis namens de erfgenamen. Meestal zorgt hij ervoor dat de erfgenamen de erfenis samen kunnen verdelen. In de wet staat welke taken de executeur heeft. In zijn testament kan de overledene de executeur meer of minder taken hebben gegeven dan in de wet staan.
Wie erft bij overlijden alleenstaande met kind?
Ongehuwd en niet als partner geregistreerd met kinderen Wanneer u ten tijde van uw overlijden ongehuwd bent of geen geregistreerd partner en u heeft wel kinderen, dan zijn uw kinderen erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Kleinkinderen erven als hun vader of moeder al is overleden.
Wie erft er als er geen testament is?
Wettelijke erfgenamen
- Partner, kinderen en hun afstammelingen.
- Ouders, broers, zussen en afstammelingen.
- Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.
- Overgrootouders en hun afstammelingen.
Wie moet een verklaring van erfrecht ondertekenen?
De notaris schrijft de erfgenamen aan en zij ontvangen (per e-mail) een verklaring die ondertekend moet worden. Deze verklaring moet door de betreffende erfgenaam bij het notariskantoor, of bij een ander notariskantoor in zijn buurt ondertekend worden, in verband met de legalisatie van de handtekening.
Wat gebeurt er als erfgenaam niet tekenen?
Als één erfgenaam niet tekent kan de notaris proberen te bemiddelen, maar uiteindelijk moet bij een minnelijke verdeling iedereen tekenen, legt notaris Dirk Michiels uit. De rechtbank zal dan een notaris gelasten met de gerechtelijke vereffeningverdeling.
Hoe verwerp ik een erfenis?
Als u afstand wilt doen van de nalatenschap, dan weigert u de erfenis aan te nemen. U verwerpt de erfenis. Kiest u ervoor om de erfenis te verwerpen, dan bent u verplicht om een verklaring af te leggen bij (de griffie van) de rechtbank. Dit kan schriftelijk of in persoon bij de balie van de rechtbank.
Wat regelen bij wilsonbekwaamheid?
Wanneer u of uw naaste wilsonbekwaam wordt bevonden en er is geen levenstestament of volmacht opgesteld, dan krijgt u met de kantonrechter te maken. Een bewindvoerder of curator wordt dan verantwoordelijk voor financiële zaken. Voor medische zaken kunt u worden bijgestaan door uw partner of naaste familie.
Hoe wordt het boedelregister bijgehouden?
Het register wordt bijgehouden door de griffiers van de rechtbanken en is openbaar. De griffiers zijn verplicht om aan eenieder kosteloos inzage in het boedelregister te verstrekken. Uw verzoek moet natuurlijk wel op een bepaalde overledene betrekking te hebben.
Wat is de boedelbeschrijving?
Een boedelbeschrijving is dan ook een inventarisatie van alles wat tot een nalatenschap behoort, dat zijn alle bezittingen en alle schulden van een overledene. De boedelbeschrijving geeft de samenstelling van de nalatenschap weer op de datum van overlijden. De boedelbeschrijving wordt dus opgemaakt na iemands overlijden.
Wat is een onverdeelde boedel?
Als iemand overlijdt en meerdere erfgenamen nalaat behoren zijn goederen, gelden, schulden, rechten en verplichtingen tot zijn nalatenschap oftewel boedel. De erfgenamen hebben dan een onverdeeld aandeel in alle activa en passiva van de overledene (hierna aangeduid als “de erflater”). We spreken dan van een onverdeelde boedel.