Wat houdt REM-slaap in?

Wat houdt REM-slaap in?

De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat de ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen. Hartritme en ademhaling zijn in deze fase onregelmatig.

Hoe kom je in je REM-slaap?

Zorg daarom voor een consistent slaapritme, een stille, koele en donkere slaapkamer en een ontspannen brein voordat je naar bed gaat. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om specifiek je REM-slaap te verbeteren. Een hele belangrijke is het verminderen van je inname van alcohol.

Heeft iedereen een REM-slaap?

Als je tijdens je REM-slaap wakker wordt, dan wordt je suf, vermoeid en gedesoriënteerd wakker. Volwassenen zijn ongeveer 15% tot 25% van hun totale slaap in REM-slaap. Baby’s daarentegen zitten ongeveer 70% van de tijd in hun REM-slaap. Iedereen heeft dus een REM-slaap, alleen de duur hiervan verschilt per persoon.

Hoeveel REM-slaap moet je hebben?

De eerste 4,5 uur van je slaapcyclus is het belangrijkst. Deze periode van diepe slaap heb je nodig om overdag te kunnen functioneren, uitgaande van een normaal dag-nachtritme. Het is een absoluut minimum. De meeste mensen hebben méér slaap nodig: gemiddeld zo’n 7,5 uur per nacht.”

Heb je altijd een rem slaap?

“Veel van die patiënten hebben maar één REM-fase, aan het einde van de nacht. Een normaal slaappatroon heeft altijd verschillende REM-fases, verspreid doorheen de nacht.” Ook veel slaapmedicatie zorgt voor minder REM-slaap.

Hoe lang duurt je REM slaap?

Na circa 1½ uur treedt de eerste REM-slaap op, daarna volgt weer de diepe slaap (stadium 3 en 4 van de Non REM-slaap). Later in de nacht wisselen ongeveer 5 diepe slaapfasen (alleen stadium 3 van de Non REM) zich af met 5 REM fasen, die ongeveer 20 minuten duren.

Waar staat de afkorting rem voor?

De remslaap is een fase in de slaap. In het woord is ‘rem’ een afkorting voor rapid eye movement (snelle oogbeweging).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven