Inhoudsopgave
Wat houdt SMART in?
SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze criteria opstelt, worden ze duidelijk en concreet. Bij een samenwerking is dan voor iedereen helder waar je naartoe werkt. En wanneer je zelfstandig aan de slag gaat, houden SMART doelen je scherp.
Waarom gebruik je de Smart-methode?
Met behulp van de SMART-methode kun je concrete, richtinggevende en haalbare (leer)doelen formuleren die Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Je gebruikt de SMART-methode voor kortetermijndoelen die binnen een bepaalde termijn behaald moeten worden en die meetbaar zijn.
Wie heeft de Smart-methode bedacht?
Definitie. De Amerikaanse schrijver en hoogleraar management Peter Drucker introduceerde de SMART-methode in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De methode van Drucker is daarbij een hulpmiddel. Door doelen op deze wijze te formuleren maak je ze concreet, haalbaar én controleerbaar, zo luidt de theorie.
Wat is meetbaar?
meetbaar – Bijvoeglijk naamwoord 1. te bepalen in maat en getal ♢ Chemicaliën die wij in het milieu brengen, blijken tot op afgelegen plekken te traceren, beslissingen over fossiele energie zullen nog duizenden jaren meetbaar zijn.
Wat is een SMART doel voorbeeld?
Voorbeeld van een doelstelling Specifiek is: het bedrag dat je wilt verkopen. Het is Meetbaar. Ik ga ervan uit dat het een aanvaardbaar en realistisch doel is. En het is ook tijdgebonden.
Is de doelstelling eenduidig?
Specifiek. De doelstelling moet eenduidig zijn. Omschrijf het doel duidelijk en concreet. Het moet een waarneembare actie, gedrag of resultaat beschrijven waaraan een getal, bedrag, percentage of ander kwantitatief gegeven verbonden is.
Wat is een Smart doel voorbeeld?
Hoe moet je SMART formuleren?
Je maakt doelen SMART in 5 simpele stappen:
- specifiek zijn.
- meetbaar maken.
- acceptabel voor jezelf en anderen.
- realistisch uitvoeren.
- tijdgebonden maken.
Waar komt SMART vandaan?
De Smart ForTwo wordt gemaakt in Hambach (Frankrijk). De eerste generatie van de ForFour, werd tussen 2004 en 2006 in Born (Nederland) gemaakt door NedCar. Het wereldwijde hoofdkantoor van smart is in Duitsland. Na een onderbreking van acht jaar debuteerde de tweede generatie ForFour in juli 2014.
Wat is een Ontwikkeldoel?
Ontwikkeldoelen zijn in feite een vorm van leerdoelen die u stelt voor de training of cursus. Ook voor coachingstrajecten kunt u leerdoelen vaststellen. Bekijkt u ons overzicht van leerdoelen. Ontwikkeldoelen kunnen leiden tot ontwikkelafspraken.
Wat is een subdoel?
Hoofdoelen, subdoelen, werkdoelen Het hoofddoel is wat je uiteindelijk wilt bereiken. Dit hoofddoel kan worden opgedeeld in subdoelen en werkdoelen. Een subdoel is een kleiner onderdeel van het hoofddoel dat je vaak specifieker hebt geformuleerd. Een werkdoel gebruik je om gericht ergens aan te werken.