Wat houdt warmtenet in?

Wat houdt warmtenet in?

Een warmtenet staat ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming. Het is een soort cv-installatie in het groot. Je hebt ergens in de wijk een centrale ‘ketel’ (een warmtebron). Met buizen gaat het warme water naar de huizen.

Waar zijn warmtenetten?

De meeste bestaande warmtenetten bevinden zich in grote steden zoals Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Maar ook bijvoorbeeld Purmerend en Helmond hebben er al een. Warmtenetten zijn vooral zinvol in dichtbevolkte wijken, waar de huizen dicht op elkaar staan.

Waarom warmtenet?

Warmtenetten zijn duurzaam – maar nog niet duurzaam genoeg En dat is niet het enige. Warmtenetten kunnen het beste worden gevoed uit duurzame bronnen. Bijvoorbeeld aardwarmte, duurzame restwarmte uit de industrie, of warmte uit oppervlaktewater of de zon. In de toekomst zal dat ook steeds meer gebeuren.

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet wordt verwarmd met warm water dat komt van een warmtebron in de buurt. Het warme water komt uiteindelijk via een afleverset binnen bij woningen en bedrijven en zorgt voor warmte (verwarming) en warm kraanwater om bijvoorbeeld te douchen of schoon te maken.

Wat is een duurzame warmtebron?

Duurzame warmte Duurzame verwarming is verwarming zonder uitstoot van CO2: warmte uit duurzame stroom of biogas, warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen, en warmte uit diepere aardlagen.

Welke warmtebronnen kunnen gebruikt worden in een warmtenet?

Het water in het warmtenet kan bijvoorbeeld verwarmd worden met behulp van:

  • Restwarmte van bijvoorbeeld industrie, landbouw, afvalverbranding of datacenters.
  • Biomassa, zoals bijvoorbeeld houtsnippers.
  • Aardwarmte (geothermie).
  • Warmte uit oppervlakte- of afvalwater (aquathermie).

Welke steden hebben stadsverwarming?

Een aantal grote steden die gebruikmaken van stadsverwarming zijn: Purmerend, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Tilburg, Almere en Breda.

Kan ik mijn woning aansluiten op het warmtenet?

U kunt uw woning laten aansluiten op een warmtenet. Dat warme water komt van een warmtebron in de buurt en wordt gebruikt om huizen mee te verwarmen. Als u uw woning laat aansluiten op een warmtenet heeft u in uw woning ook vloer- en/of wandverwarming of radiatoren.

Is restwarmte duurzaam?

Restwarmte is warmte die vrijkomt bij (industriële) processen en niet opnieuw in het proces gebruikt wordt. Deze warmte kan ingezet worden om gebouwen en tuinbouwkassen te verwarmen. Dit is een milieuvriendelijke en CO2-neutrale manier van verwarmen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven