Wat is aanvullend pensioen of groepsverzekering?
Een aanvullend pensioen bij een verzekeraar wordt vaak een groepsverzekering genoemd. Het aanvullend pensioen is een aanvulling op je wettelijk pensioen. Het wordt dus meestal uitbetaald als je met pensioen gaat of als je het moment bereikt dat je op wettelijk pensioen zou kunnen gaan.
Waar aanvullend pensioen?
Pensioenopbouw via de werkgever Hierdoor krijgen gepensioneerde werknemers een aanvullende uitkering bovenop de AOW-uitkering. Meestal betalen werkgevers ongeveer 2/3 van de totale pensioenpremies en werknemers 1/3 deel. Pensioenfondsen beleggen de premies om later aanvullend pensioen uit te kunnen betalen.
Wat gebeurd er met aanvullend pensioen?
Wat gebeurt er met jouw aanvullend pensioen als je ontslagen wordt of als je ontslag neemt? Het aanvullend pensioen dat je al opbouwde, wordt je “pensioenreserve” of “verworven reserves” genoemd. Het is verworven. Je kan het dus niet meer verliezen, ook al verander je van werkgever of word je ontslagen.
Wat is bijkomend pensioen?
Het aanvullend pensioen is het pensioen dat u bovenop het wettelijk pensioen kan opbouwen in het kader van uw loopbaan als werknemer of zelfstandige. De aanvullende pensioenen worden de ’tweede pensioenpijler’ genoemd.
Hoeveel bijsparen voor pensioen?
Een mooie vuistregel die je kunt hanteren om uit te rekenen hoeveel je nog moet sparen is de volgende: Bedrag wat je per jaar nodig hebt x 20. Met andere woorden – je moet in dit voorbeeld nog € 240.000 in totaal bij elkaar sparen.
Waarom bijsparen pensioen?
Voordelen van bijsparen in het Werknemerspensioen Je sluit geen nieuw product af en betaalt dus geen aanvullende kosten. Je maakt maximaal gebruik van de fiscale mogelijkheden binnen je pensioenregeling. Je betaalt tot aan je pensioendatum geen belasting over je inleg en het rendement daarop.
Wat gebeurt er met mijn groepsverzekering na ontslag?
Wat gebeurt er met je groepsverzekering? Je opgebouwde reserves blijven van jou als je verandert van werkgever. Slechts in enkele gevallen voorziet je groepsverzekering geen behoud. Kijk deze uitzonderingen best na in je pensioenreglement of informeer bij je werkgever.
Hoeveel hou ik netto over van groepsverzekering?
De bedrijfsvoorheffing hangt af van het ogenblik waarop je de premie voor de groepsverzekering hebt betaald: 10,09 % op de som verkregen op basis van de bijdragen die je vanaf 1993 hebt gestort; 16,66 % op het deel opgebouwd met de bijdragen die van daarvóór dateren.
Hoeveel krijg je van groepsverzekering?
Je werkgever draagt 3 procent van je brutoloon bij en jij zelf 1,5 procent. Als je gemiddeld 3.000 euro bruto verdient, hou je zo op het einde van de rit een netto kapitaal van ongeveer 132.600 euro over. Als je gemiddeld 4.500 euro bruto verdient, bedraagt het netto eindkapitaal bijna 199.000 euro.